Hlavní obsah

ČEZ jako čtvrtý operátor? Uvědomte si, jak drahou elektřinu mu platíme, říká Čupa

Rozhovor s expertem na telekomunikace Michalem Čupou.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš Seznam Zprávám potvrdil, že hledají partnera, s nímž by se stali čtvrtým operátorem na českém telekomunikačním trhu. Reakce na jeho oznámení jsou zatím opatrné.

Článek

ČEZ je blízko rozhodnutí zapojit se do aukce, z níž by měl vzejít nový telekomunikační operátor v Česku, protihráč současné velké trojky T-Mobile, O2, Vodafone. „Posílením v telekomunikacích se velmi vážně zaobíráme,“ potvrdil generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš ve studiu Seznam Zpráv.

Polostátní energetická firma ČEZ už jedná s partnery, s nimiž by šla do soutěže o kmitočty pro sítě 5G, kterou chystá Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Kdo může za drahé volání?

Reakce na Benešovo oznámení jsou zatím opatrné. „Je trochu předčasné to hodnotit. Fandím jakémukoliv řešení, které přivede náš trh k lepším cenám. V případě ČEZu jsem trochu skeptický. Nepřipadá mi, že je svým charakterem hráč, který by zajistil cenový průlom. Ostatně platíme ČEZu páté nejvyšší ceny v Evropské unii za elektřinu,“ vysvětluje svůj pohled na věc expert na telekomunikace Michal Čupa, někdejší šéf Českého Telecomu.

Hlavní problém, proč mají Češi tak drahé volání, internet a SMS, je podle něj v přístupu Českého telekomunikačního úřadu, který podmínky pro operátory až příliš často mění. „To, co se tady děje, je něco zcela bezprecedentního, je to už třetí změna během půl roku. To tu nikdy nebylo, spíš to vypadá jako banánová republika než jako nějaký řízený proces. Je to netransparentní, nepredikovatelné. Vyjadřuje to nejistotu regulátora, nebo že je tahán k rozhodnutí nějakými vnějšími silami,“ komentuje již třetí změnu podmínek aukce 5G sítě během půl roku Čupa.

Česká republika je pro nové operátory riskantní trh, který sice čítá zhruba 15 milionů SIM karet a vysoké ceny, investice do nových sítí ale bude muset být v řádu desítek miliard. A to s nejistou návratností.

Tržní konkurence v ČR není

„Současná konkurence nefunguje, a to z toho důvodu, že máme tři operátory, kteří používají jenom dvě sítě. To je jeden z důvodů, proč na trhu není žádná konkurence, a to se projevuje nepříznivě na cenách. To, že platíme vysoké ceny, je problém regulace, nikoliv toho, že bychom měli málo operátorů nebo sítí,“ dodává Michal Čupa.

Přidává ještě jeden pohled – a to celoevropský. Začátkem týdne Evropská komise zveřejnila žebříček států dle konektivity. Česká republika spadla z 19. místa během jednoho roku na 24. Za námi už bylo pouze Chorvatsko, Bulharsko, Kypr a Řecko. Podle Čupy to vypovídá o tom, jak vážná situace v Česku je a že spravedlivá konkurence nefunguje.

Reklama

Doporučované