Hlavní obsah

ČEZ přehlíží, že by si za Počerady měl říct víc než dvě miliardy, říká Šnobr po maratonské valné hromadě

Rozhovor s minoritním akcionářem ČEZu Michalem Šnobrem.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Představenstvo stále nechce připustit, že se od roku 2013 energetický trh změnil,“ stěžuje si akcionář ČEZu Michal Šnobr na plán polostátní firmy prodat počeradskou uhelnou elektrárnu za dvě miliardy. Zatím marně. Chce proto svolat novou valnou hromadu.

Článek

Na valné hromadě ČEZu se během dvaceti hodin ze středy na čtvrtek mluvilo o všem možném. Jedno podstatné téma se ale oficiálně neprobíralo.

Minoritním akcionářům sdruženým kolem Michala Šnobra se nepodařilo dostat na program plánovaný prodej elektrárny Počerady. Právě proti této transakci, na jejímž konci má elektrárnu získat firma Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače, Šnobr a jeho kolegové vystupují.

Bod o Počeradech nakonec na program zařazen nebyl. „Vzhledem k tomu, že rozhodnutí musí padnout do konce roku, musíme se jako kvalifikovaní investoři pokusit svolat ještě letos další valnou hromadu,“ říká k tomu Šnobr. Skupina zformovaná okolo něj se snaží vytvářet tlak v této věci již delší dobu. Zatím ale bez úspěchu.

„Možná, že se nám nakonec nepodaří dostat to na valnou hromadu,“ připouští. „Určitě je ale vidět, že minoritní akcionáři si nepřejí prodej za těchto podmínek,“ dodává s tím, že podle něj podpora mezi dalšími akcionáři stoupá.

Šnobr protestuje proti tomu, aby elektrárna byla prodána za dvě miliardy, jak se dohodlo v roce 2013. Hodnota této energetické lokality je ale podle Šnobra výrazně výš. „Pokud by mělo k prodeji dojít, tak za jinou cenu, než jsou dvě miliardy. Jde o významný strategický majetek, o kterém by měli rozhodnout akcionáři na valné hromadě,“ vysvětluje Šnobr.

Prodej Počerad Tykačově firmě vadí i zástupcům hnutí Greenpeace. Ti mají ale jinou motivaci než Šnobr a spol. Chtějí, aby byl provoz v uhelné elektrárně o celkovém instalovaném výkonu 1000 MW ukončen.

Reklama

Doporučované