Hlavní obsah

Chaos kolem roušek. Odborníci se na jejich konci ještě neshodli

Foto: Profimedia.cz

Kdy budeme moci roušku nadobro nechat doma? Jednoznačnou odpověď zatím nedávají ani epidemiologové.

Reklama

aktualizováno •

S odeznívající epidemií a stoupajícími teplotami se roušky stávají čím dál nepohodlnější součástí života. Kdy budou definitivně nepovinné? Odborníci se o tom stále dohadují.

Článek

Debaty o tom, kdy Češi budou moci roušky vynechat nejen při venkovních aktivitách, ale třeba i v obchodech a městské hromadné dopravě, se znovu rozvířily tento týden. Aktuálně pověřená hlavní hygienička Jarmila Rážová oznámila, že by povinnost mohla padnout začátkem července.

„Vše je možné, i že budeme oproti plánům rozvolňovat další opatření dříve, ale také můžeme zatahovat brzdu. Nicméně sundávání roušek v MHD bude jistě v poslední vlně. Tedy bez nich by mohli nejpravděpodobněji lidé jezdit v hromadné dopravě na začátku léta, tedy začátkem července,“ přiblížila pro Právo.

Zákaz vycházení bez zakrytého nosu a úst vláda vyhlásila 18. března. Od té doby opatření několikrát změkčovala. Výrazné rozvolnění přišlo například 25. května, po tomto datu platí povinnost roušek ve zmiňované MHD, ve veřejných vnitřních prostorách staveb a tam, kde se s cizími lidmi potkáváme na menší vzdálenost než dva metry.

Nosit roušky naopak nemusí třeba pracovníci, kteří se denně potkávají v jedné kanceláři, stejně tak členové jedné domácnosti. Slova Rážové však záhy vyvrátil koordinátor pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví a epidemiolog Rastislav Maďar, podle něj se na avizovaném scénáři odborníci neshodli a celá skupina bude téma ještě probírat.

„Návrh pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví Karanténa, jehož součástí je i paní doktorka Rážová, to takto určitě nestanovil. Jednání jsme ještě neuzavřeli, budeme k tomu jednat znovu příští týden,“ řekl ve středu pro iDNES.cz.

V týmu odborníků je kromě Maďara a Rážové například i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek nebo vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

Sám ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se ve čtvrtek k tématu vyjadřoval opatrně - chce počkat, až odborníci najdou shodu a následně své závěry odprezentují. Jasno by podle něj mělo být do konce června. „Měli bychom pravidla zjednodušit. Opatření vznikla a od té doby se mění. Myslím, že by to mělo být nastaveno tak, že pokud dodržuji rozestup, tak roušku mít nemusím ani v uzavřených prostorech,“ řekl ministr Radiožurnálu.

Epidemiolog Maďar už dříve v rozhovoru pro Seznam Zprávy naznačoval, že otázka roušek skupinu rozděluje na dva protipóly.

„I v naší skupině jsou lidé, kteří říkají: Je to dobrovolné, kdo jde do MHD, tak souhlasí s tím, že se exponuje. Na druhou stranu ale někteří lidé do MHD musí, protože nemají auto, musí jet do práce a netouží po tom, aby je někdo vystavoval svým sekretům. Potom jsou kolegové, kteří patří mezi velké zastánce roušek. Snažíme se vydiskutovat fakta pro a proti a rozhodnout,“ uvedl.

„Já bych ji určitě neměl nasazenou vždy, ale měl bych ji u sebe a kdybych se k někomu přiblížil, tak bych si ji dal, protože vím, že ten virus spoustu lidí stresuje, bojí se o své zdraví a vědí, že ještě není vyhráno. Na druhé straně části lidí je rouška opravdu odporná a nemají to rádi. Bylo by dobré, abychom jako společnost nalezli nějakou shodu,“ dodal s tím, že by roušky ponechal tam, kde se pod jednou střechou hromadí víc lidí.

Kdy to skončí?

Odhady, kdy budou roušky coby povinnost zrušeny, se už v minulosti různě měnily. A to i podle toho, jak se vyvíjela epidemiologická situace. Ještě ve druhé půlce března tehdejší náměstek ministra Roman Prymula odhadoval, že opatření potrvá asi měsíc. V dubnu pro Českou televizi uvedl, že by se mohly nosit ještě na podzim. V půlce května ale pro iDNES řekl, že by roušky alespoň venku mohly skončit 15. června.

Polovinu června coby mezník v „době rouškové“ dříve zmiňoval i ministr, byť ještě 7. května dodával, že v MHD a dalších uzavřených prostorách by roušky ještě ponechal.

„Rozhodně nesmíme vývoj epidemie podcenit. Musíme být připraveni i nadále efektivně reagovat. Nošení roušek na veřejnosti tak velmi pravděpodobně budeme muset opět zvážit s nástupem sezony respiračních nákaz na podzim a v zimním období,“ napsal ministr. Rozšíření uvolnění na vnitřní prostory později odhadoval na konec června.

„Předpokládáme, že do června by byly povinné ve vnitřních prostorech, jako jsou třeba obchody, ale i v MHD. Pokud se bude situace zklidňovat, mohly by se roušky odložit na konci června,“ řekl ministr novinářům 22. května.

Roušky však rozdělily odborníky i mimo epidemiologický obor - jasno ohledně jejich prospěšnosti v boji proti koronaviru dlouho neměla ani Světová zdravotnická organizace.

Řada studií však účinnost roušek potvrzuje. Jejich testováním se například zabývá i Ústav chemických procesů Akademie věd ČR, ve kterém odborníci měří účinnost materiálů vůči průniku koronaviru SARS-CoV-2.

„Kapénky, které z našich úst vylétávají při mluvení, kašlání nebo kýchání, jsou tak velké, že se velmi pravděpodobně téměř všechny zachytí i na primitivní doma vyrobené pomůcce. A tím výrazně snížíme komunitní přenos,“ popisuje Vladimír Ždímal, vedoucí oddělení chemie a fyziky aerosolů.

Pokud se kapénky zastaví na roušce - i kdyby některé pronikly kolem tváří a nosu - rizikovost je podle něj mnohem nižší: virových fragmentů ubyde, sníží se i jejich rychlost a kapénky se snáze vypaří. Právě to je důvod nošení roušek - ochrana lidí v našem okolí.

Měření Akademie věd ČR

Dle aktuálního měření Akademie věd ČR si při filtraci částic o velikosti odpovídající volné virové částici nejlépe vedou některé druhy chirurgických roušek, jejichž materiál je schopen zachytit přibližně 75 procent volných virových částic. Pro roušky ušité z běžné látky se pak jedná o pouhých 10-30 procent, v závislosti na jejich materiálu. Přesto má i jejich nošení smysl, a to zejména při ochraně okolí. (zdroj: okoronaviru.cz)

Reklama

Související témata:

Doporučované