Hlavní obsah

Chardonnay z Ratíškovic zvítězilo ve Francii mezi suchými bílými víny

Ilustrační fotografie.

Reklama

Nejlepším suchým bílým vínem na soutěži Le Mondial des Vins Blancs ve francouzském Štrasburku se stalo Chardonnay Reserva 2017, pozdní sběr z B/V vinařství z Ratíškovic na Hodonínsku.

Článek

„Vyhrát kategorii nejlepší suché bílé víno ve Francii zní až neuvěřitelně. Máme za to, že takový úspěch může přijít jednou za život anebo vůbec. O to pozoruhodnější je, že jsme v letošním roce již získali titul absolutního vítěze kategorie bílých vín s naším Hibernalem na vysoce prestižní soutěži Councours Mondial de Bruxelles. Tyto úspěchy nás nabíjí energií a jsou motivací pracovat ještě intenzivněji, protože nám práce dává o to větší smysl,“ uvedl za vinařství Vlastimil Valenta.

Stejné víno získalo i ocenění za nejlepší Chardonnay v soutěži. Vinařství B/V ale uspělo také se svým Tramínem červeným 2018, výběr z hroznů, který zvítězil v kategorii tramínů. Rodinné vinařství Vican pak zabodovalo s Rulandským šedým 2019, výběr z hroznů, které se stalo nejlepším ve své odrůdě. Mimo to vinaři z České republiky získali devět zlatých a 14 stříbrných medailí.

Na soutěži ve Štrasburku posuzovalo 50 odborníků ze 16 zemí 724 vín ze 17 zemí, ve 12 kategoriích udělili dohromady 217 medailí.

Kalendář vinařských soutěží se pro letošní rok výrazně proměnil kvůli pandemii koronaviru. Část soutěží z jara je přeložena do podzimního termínu nebo o celý rok. Problematická je zejména účast na zámořských soutěžích, část z nich, například v Jižní Koreji, se pro zámořské účastníky uzavřela, na další soutěže byl problém dopravit vzorky kvůli útlumu letecké dopravy a s tím souvisejícím zdražením.

Reklama

Doporučované