Hlavní obsah

Charita prince Charlese přijala peníze z ruských daňových rájů, píší britská média

Charitativní organizace britského prince Charlese byla financována z Ruska.Video: Filip Kalčák, AP, Reuters

 

Reklama

Charitativní organizace prince Charlese byla financovaná z peněz offshorové společnosti, která převáděla miliardy z ruských daňových rájů na západ. Peníze, které plynuly přes tuto síť, mohou být součástí jednoho z největších finančních podvodů, ke kterému došlo pod vládou Vladimira Putina. Se zjištěním přišel britský The Guardian a BBC.

Článek

Charitativní organizace prince Charlese se potýká s obviněním ze zločinného financování společnosti. Organizace měla být dotována z offshorové společnosti, která převáděla miliardové částky z ruských daňových rájů přes Pobaltí na západ. Dotace jsou pravděpodobně součástí největších finančních podvodů, ke kterým došlo za vlády ruského prezidenta Vladimíra Putina. Případ, na který upozornil britský Guardian a BBC, v současnosti vyšetřují prokurátoři.

Ze sítě sedmdesáti zahraničních firem, které měly společný účet v Litvě, proudilo na západ do Evropy a Spojených států celkem asi čtyři a půl miliardy dolarů (asi 100 miliard korun). Na samotnou organizaci prince Charlese šlo z těchto peněz asi 200 tisíc dolarů, v přepočtu téměř čtyři a půl milionu korun.

Nadace prince Charlese podle Guardianu o zdroji peněz nemusela vědět. Ilegální a legální dotace se pravděpodobně smíchaly dohromady. Vysoké částky byly následně využity na pokrytí nákladných služeb. Například na privátní tryskáče, jachty, luxusní zboží, dovolené, lístky na fotbal nebo na školné na britských prestižních školách.

Bankovní úniky jsou spojovány s ruskou investiční bankou Troika Dialog. Vyšetřování podvodu zjistilo, že jistí zaměstnanci banky měli zadržovat peníze od roku 2004. V nezákonné činnosti pak měli pokračovat dalších osm let.

Šéf Troiky Dialog byl toho času (do roku 2012) arménský byznysmen Ruben Vardanyan. Muž, který měl vazby na Putina i na britskou královskou rodinu a často se účastnil mezinárodních akcí. Vardanyan sám pravděpodobně nespáchal nic nezákonného, ačkoli sám z investic profitoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované