Hlavní obsah

Český kulturista chce být nejlepší na světě. V posilovně s Milanem Šádkem

Kulturista Milan Šádek chce být nejlepší na světě.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Ve světě kulturistiky patří k nejznámějším jménům. V IFBB Pro Milan Šádek opustil svou váhovou kategorii a chystá se na americké pódium v těžké váze.

Článek

Závod New York Pro Open v kategorii bez horní váhové hranice je metou, ke které se teď upínají kroky českého kulturisty Milana Šádka. 19. května se postaví na pódium ve skvělé formě, rád by bral alespoň páté místo.

„Jedu vyzkoušet, jak budu vedle objemnější konkurence vypadat, příští rok už bych takové soutěže chtěl vyhrávat,“ říká.

Předsoutěžní příprava trvá obecně zhruba čtyři měsíce. Během ní jsou tréninky v posilovně intenzivnější, je jich až 12 týdně, a strava striktní. Po soutěži následuje obvykle období známé jako „objemová fáze“, kdy naopak tréninků ubývá, aby měly svaly čas na regeneraci.

Kulturistika však není jen o cvičení, ale také o jídle. Strava je přísná, i když občasné prohřešky v podobě tzv. „cheatmeals“ se povolují. Špatné světlo hází na kulturistiku výskyt anabolických steroidů. „Řada kluků chce po pár měsících vypadat jako já a my ostatní, jenže my to děláme patnáct let a ta cesta byla náročná. Hodně lidí si chce steroidy urychlit cestu za vysněnou postavou, většinou ale narazí a brzy také skončí,“ říká Milan Šádek.

Po návratu do Česka čeká Šádka největší tuzemská kulturistická akce NaberSvaly EXPO v pražských Letňanech, kde se představí česká kulturistická špička.

Reklama

Doporučované