Hlavní obsah

Po bolestivé přípravě jsem takový úspěch nečekal, říká dvojnásobný vicemistr Evropy ve vzpírání

Rozhovor s Jiřím Orságem.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dvě stříbrné medaile vybojoval na evropském šampionátu vzpěrač Jiří Orság. I přes zranění obou ramen, se kterým se dlouho potýkal, dokázal porazit evropskou konkurenci - až na gruzínského fenoména.

Článek

Příprava z pohledu českého siláka nebyla úplně ideální, po podzimním mistrovství světa ho trápila bolest nohou a záněty v obou ramenech. Bolest byla místy taková, že Orság neudělal ani obyčejný dřep nebo ráno těžko vstával z postele. Přesto záněty ramen dokázal vyléčit a na evropském šampionátu v Bukurešti předvedl v porovnání s konkurencí excelentní výkon. V otevřené váhové kategorii nad 105 kilogramů ho v oblíbeném nadhozu i dvojboji překonal jediný vzpěrač, gruzínský fenomén Laša Talachadze.

Jiří Orság nadhodil 236 kilogramů, utrhl 181. V konečném součtu prohrál s Talachadzem o neuvěřitelných čtyřicet kilogramů a zatímco Gruzínec odjel z Bukurešti se zlatým hattrickem, Orságovi na krku visí dvě stříbra. A dařilo se celé české výpravě. Třiatřicetiletý vzpěrač Kamil Kučera získal bronz v nadhozu.

„Často se mě lidé ptají, jestli je Laša vůbec k poražení. Na mistrovství světa bude mnohem větší konkurence. A pokud mu závod nevyjde úplně podle představ a utrhne třeba v uvozovkách jen 210 kilo, už tam jsou další dva tři lidé, kteří jsou ve hře. A dobrým nadhozem by mu to mohli v konečném součtu minimálně znepříjemnit,” říká Orság na adresu čtyřiadvacetiletého vzpěrače, který váží okolo 170 kilogramů.

Orság na podzim překonal český rekord v nadhozu, který byl starý 40 let. Ani kdyby výkon 245 kilogramů vyrovnal, na zlato by to nestačilo. Talachadze totiž nadhodil 247.

Jiří Orság o přípravě na ME.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

Českého vzpěrače brzy čeká zasloužená dovolená, v létě se pak začne připravovat na podzimní světový šampionát.

„Mojí osobní kariérní metou je nadhodit 250 kilogramů. To už je číslo, které nedokáže úplně každý, a určitě bych se tím zapsal do historie,” říká devětadvacetiletý vzpěrač o svém cíli. Na mistrovství světa by rád minimálně zopakoval loňské sedmé místo. „V nadhozu by to ale klidně mohlo cinknout,” věří si.

Reklama

Doporučované