Hlavní obsah

Chce zrušit parkovací zóny. Termín však právník nestíhá, zatím má málo lidí

 

Reklama

Ceník parkovacích zón u soudu neobstojí, tvrdí advokát. Pondělní termín hromadné žaloby však odkládá. Zatím má v zádech jen 30 lidí.

Článek

Nejaktivnějším odpůrcem nových parkovacích zón v Praze, které začaly postupně platit v Praze 5, 6 a od října i na Praze 8, je advokát Ondřej Pecák. Slibuje, že podá hromadnou žalobu na hlavní město. Chce vrátit parkování do původního stavu, před letošním zavedením nových zón, a zrušit všechny sankce.

Pecák se podle svých slov opírá o stovky sesbíraných konkrétních příběhů, které je připraven konfrontovat se statistikami pražského magistrátu. Chystá se zpochybnit ceny za parkování, které podle něj nejsou ničím podložené. „To je tak na vodě, že to před soudem neobstojí. Mělo by být daleko důsledněji popsáno, proč se cena zvedá," tvrdí Ondřej Pecák.

Zatím jen třicet lidí, právník chce stovky

Argumentům z Pecákovy správní žaloby se brání Petr Horský z České parkovací asociace, který je spoluautorem nových zón. „Když se zóny připravovaly, vznikl i ekonomický model, který vypracovala společnost Deloitte. Magistrát nakonec schválil ceny nižší, než byly navrhované," říká Horský.

K Pecákově žalobě se zatím připojilo 30 lidí. „Počítám, že se k žalobě přidají stovky účastníků," řekl Pecák.

Původně avizoval, že žalobu hodlá podat v pondělí 17. října, to s největší pravděpodobností nestihne.

„Obávám se, že tak v pondělí neučiním. Pořád mi chodí nové a nové požadavky na to, abych ještě posečkal, abych přijal další a další žalobce. Přijde mi škoda to lidem neumožnit, protože čím více lidí, tím více dostane iniciativa na síle a tím větší je šance na úspěch," dodává Pecák.

Lidé, kteří se rozhodnou přidat k jeho žalobě, se musí připravit, že to nebude zadarmo. Na prvoinstanční řízení si lidé, kteří se k žalobě přidali, musí připravit pět tisíc korun, v případě pokračování u Nejvyššího správního soudu pak dalších pět tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované