Hlavní obsah

Chceš být novinář? Pak musíš správně odpovědět na otázky o straně! Čínské žurnalisty čekají povinné testy

Foto: Kremlin.ru

Čínská mobilní aplikace poučuje o tezích prezidenta Si Ťin-pchinga.

Reklama

Úspěšné splnění testu bude nutné k získání novinářské akreditace.

Článek

Novináři v Číně budou muset od října absolvovat testy, ve kterých stát ověří jejich loajalitu k režimu a znalost ideologie prezidenta Si Ťin-pchinga. Tamní regulační orgán poslal minulý měsíc oznámení o novém opatření do více než deseti státních mediálních organizací v Pekingu. Informoval o tom web britského deníku The Guardian.

Čínská vláda letos spustila mobilní aplikaci s názvem Xuexi Qiangguo, ve které se uživatelé mohou poučit o smýšlení čínské komunistické strany. Na čínské mutaci obchodu s mobilními aplikacemi Apple Store je v současnosti nejčastější stahovanou položkou. Právě z této aplikace mají novináři čerpat své znalosti, aby byli schopní testem úspěšně projít, a získat tak svou novinářskou akreditaci.

Opatření se pravděpodobně brzy dotkne každého novináře v zemi. Některým žurnalistům mimo hlavní město už chodí výzvy, aby se do aplikace zaregistrovali.

„Odshora dolů, zleva doprava, nemyslím si, že tomu někdo bude moct uniknout,“ sdělil pro The Guardian jeden z novinářů z provincie Šan-tung, který dodal, že by se k tématu neměl vyjadřovat.

Samotná zkouška bude rozdělena do pěti testovacích bloků. Dva z nich otestují pochopení socialismu, další se budou zabývat například podstatou propagandy.

Obecně se nepředpokládá, že by měl být test nějak těžký. Jednotlivé mediální organizace by měly v blízké době sestavit učící se skupiny novinářů a kolektivně začít s přípravou. Vzorové otázky vláda brzy nahraje do aplikace Xuexi Qiangguo.

Test bude možné opakovat pouze jednou. Zatím není jasné, zda budou muset novináři skládat zkoušku pokaždé, když budou chtít žádat o novou akreditaci, tedy každých pět nebo šest let.

„Abych byl upřímný, ten test vlastně moc neznamená,“ řekl výše zmíněný novinář z provincie Šan-tung. „Je to jen další krok k omezení veřejné diskuze.“

Reklama

Doporučované