Hlavní obsah

Chcete si žít v luxusu? Stačí se jen přestěhovat do velkého města

Rozhovor se šéfem realitní sítě RE/MAX Janem Hrubým.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bydlet ve velkém městě začíná být luxus. Máte-li podprůměrné příjmy, podprůměrné vzdělání a podprůměrný potenciál na to, že budete schopni situaci v brzké době změnit, o bytě v Praze neuvažujte. Nedosáhnete na něj, naznačuje šéf sítě RE/MAX Jan Hrubý.

Článek

Nemovitostí je stále velmi málo k pronájmu i ke koupi. Co to znamená pro realitní makléře?

Pokud bych měl hovořit o celé České republice, v porovnání se situací, která tady byla zhruba dva roky, tři roky zpátky, nemovitostí k prodeji je rozhodně méně. Dnes lidé zvažují to, zda investice do bydlení je za každou cenu tou ideální. Zvlášť ve velkých městech se stává velmi náročnou. Nemovitosti speciálně v hlavním městě jsou velmi atraktivní pro klienty ze zahraničí. I proto získat nebo koupit nemovitost je ve velkém městě složitější.

V nájmech je situace jiná. My vnímáme, že se nám pomalu mění poměr počtů nemovitostí, které prodáváme pro klienty, vůči těm, které pro klienty pronajímáme. Pokud se budu bavit primárně o těch větších městech, troufnu si do toho zařadit Prahu, Brno, Ostravu, Plzeň, Liberec, tam počty nájmů rostou minimálně za loňský rok, a co se týče těch prodejů nemovitostí, ty nám loni plus minus stagnovaly.

Odráží se nějak na vašich ekonomických výsledcích, když se poptávka přelévá k nájmům? Provize z prodeje nebo nákupu nemovitosti je pro vás vyšší, než když byt pronajmete.

Ano, jednorázová provize je u pronájmu nižší, nicméně my v Remaxu pracujeme na dlouhodobém partnerství s klienty. My jim nabízíme pronájmy dlouhodobého charakteru. Nabízíme jim dlouhodobou péči a tím pádem máme i dlouhodobou provizi. Je pravda, že asi těžko se vyrovnáme provizi z prodeje dvacetimilionové vily, nicméně i příjmy z dlouhodobých pronájmů jsou potom pro realitní kanceláře, které to dělají dobře, velmi zajímavé.

Dejme tomu, že si chci v Praze nebo v nějakém větším městě pronajmout byt. Budu to mít těžší než před několika lety?

Budete muset víc bojovat o to, abyste tu nemovitost získala. Počet klientů, který bude chtít tu nemovitost, bude pravděpodobně vyšší než dřív. Což samozřejmě vede k tomu, že vnímáme určitý nárůst cen nájmů, vnímáme určitý nárůst cen nemovitostí, a ten se jen tak nezastaví.

Provize se určuje procentem z ceny nájmu nebo ceny nemovitosti.

To je pravda.

Takže pro vás je tenhle vývoj na trhu pozitivní.

Pokud budeme uvažovat fakt, že provize má určité procento, které bylo identické loni, předloni a letos, tak logicky ve smyslu prodejní ceny je pro realitní kanceláře ten trh nebo ten vývoj toho trhu příznivý. Profit je silné slovo.

Nemyslím to urážlivě.

Já vám rozumím, ale je třeba dávat to do souvislostí. Pokud se budu bavit čistě o prodejní ceně, budu se bavit o ceně nájmů, tak logicky ano, ten příjem, který plyne v podobě provize makléři, by měl být vyšší. Na druhou stranu, před dvěma lety makléř nemusel vyvíjet tolik energie, tolik úsilí k tomu, aby se k té nemovitosti dostal, protože těch zakázek bylo na trhu víc. Logicky vzato měl nižší náklady s tím, aby byl osloven potenciálním klientem a samozřejmě bylo snazší i prodat, protože tu nemovitost v podstatě mohl koupit kdekdo, což dneska v těch velkých městech také není vždy pravdou.

Může nastat situace, kdy lidé, hlavně teda ve velkých městech, nebudou mít kde bydlet?

Bydlet v těch největších městech začíná být luxusní záležitostí. Když vezmu Prahu a Brno, jsou v podstatě špičkami ekonomiky v České republice. Logicky vzato, pokud budete člověk, který má podprůměrné příjmy, máte podprůměrné vzdělání a máte podprůměrný potenciál na to, že budete schopen svoji situaci v brzké době změnit, asi byste neměl uvažovat o tom, že chcete pořídit byt v Praze, protože na něj jednoduše nedosáhnete.

V minulosti jsem hodně jezdil do Hongkongu. Tam je v podstatě většina nemovitostí vlastněná třemi procenty obyvatel Hongkongu. Jinými slovy, valná většina lidí, která se v Hongkongu narodí – a víc než 70 % tam má vysokoškolské vzdělání, vůbec nemá myšlenku na to, že by si tam kdy pořídila vlastní byt. Nemyslím si, že by lidé neměli v brzké době kde bydlet, oni budou schopni bydlet, nicméně nebudou tak snadno moct ten byt nebo tu nemovitost vlastnit. Budou muset trochu změnit model: bude běžné žít celý život v nájemním bydlení, pokud budou chtít žít v Praze, protože na to prostě nebudou mít peníze.

Ceny pronájmů ale také rostou a pro mnoho lidí už může být za chvíli nedostupné si ten byt i pronajmout.

Třeba v Londýně je naprosto běžné, že lidé dojíždějí do práce, kde dostávají pěknou mzdu v Londýně, hodinu a půl ráno a pak se hodinu a půl večer vracejí. Není to ideální, ale je to ekonomický vývoj, který tady máme. Je to prostě dáno ekonomikou, je to dáno silou, která je v Praze. Ve chvíli, kdy budete bydlet třeba v Jablonci, asi nemůžete očekávat, že se vám tam podaří najít stejně dobře placenou práci jako tady v Praze.

Reklama

Doporučované