Hlavní obsah

Chci méně voleb a za prezidenta Jiřího Drahoše, říká Petr Gazdík

Jiří Drahoš prezidentem? Šéf Starostů a nezávislých by byl pro.

 

Reklama

Vznikající „třetí síla“ chce v nejbližší době představit první kroky, které by ve vládě udělala. Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík Seznamu řekl, že by ve vládě okamžitě pověřil ústavní právníky, aby začali pracovat na změně postavení Senátu. O lídrovi celého hnutí jasno není, Gazdík ale přiznává, že nabídku, aby jím byl on, by přijal.

Článek

V současnosti probíhá vyjednávání s dvacítkou regionálních a celostátních stran a hnutí o vzniku společného subjektu, který by šel do příštích parlamentních voleb. Lidovci, Starostové a nezávislí a spousta dalších a dalších. Proč potřebujeme „třetí sílu“?

Protože naše politická scéna je v současné době nevyrovnaná. Je tady značná část voličů, kteří nechtějí volit tradiční strany, nebo prostě nejsou levicoví. Nechtějí z nějakého důvodu volit Andreje Babiše. A ti hledají nejmenší zlo. V takovém případě má smysl pokusit se spojit to, co se doposud tady nikdy příliš spojit nepodařilo - a získat tak hlasy minimálně deseti patnácti procent voličů. Protože v těchto volbách se nebude rozhodovat jenom o tom, kdo zasedne v Parlamentu nebo ve vládě, ale z mého pohledu se bude rozhodovat o tom, jestli budeme nejzápadnější částí východní Evropy, nebo nejvýchodnější částí západní Evropy.

Na to konkrétně vy chcete mít vliv?

Kombinace toho, že Andrej Babiš může sestavovat vládu třeba s nějakou tichou podporou komunistů a následně může v prezidentských volbách zvítězit Miloš Zeman – to považuji za velké nebezpečí pro Českou republiku.

Takže se raději vy stanete potenciálním koaličním partnerem Andreje Babiše?

To je příliš předčasné a určitě nic takového v plánu rozhodně, rozhodně nemáme.

To znamená, že to odmítáte? Určitě to bude jedna z otázek v předvolební kampani - s kým byste šli do vlády. Vy se velmi vymezujete vůči Andreji Babišovi, ale vlastně i vůči ČSSD. To jsou dnes ale na druhou stranu koaliční partneři KDU-ČSL, která s vámi o třetí síle vyjednává. Takže s kým ne?

Předně je to příliš předčasné v době, kdy neznáme formu ani strany, které takovou třetí sílu budou tvořit. Já to teď zodpovědně nemohu říct, ale mohu zodpovědně slíbit, že to voličům včas před volbami a zcela jasně řekneme.

Vy máte svoji konkrétní představu? Je to otázka citlivá – zvláště od dob opoziční smlouvy.

Je to otázka určitě citlivá pro voliče a já jsem tu představu vlastně už řekl. Je tu nebezpečí, že u nás vznikne menšinová vláda ANO s podporou komunistů – a k tomu v prezidentské volbě zvítězí Miloš Zeman.

Takže jasný limit je pouze „ne s KSČM"?

Jasný limit je určitě „ne s KSČM", jasný limit je určitě „ne s žádnou další extremistickou stranou", třeba s SPD Tomio Okamury.

Andrej Babiš je tedy stále váš možný koaliční partner. I konkrétně pro vás.

Pro mě konkrétně? Já se příliš do žádné takové koalice nehrnu. Nicméně...

Ale neříkáte ne.

Nemůžete principiálně říkat ne, protože sestavování vlády je o menším zlu. Teď je strašně těžké na to odpovídat, když nevíme, v jaké formě budeme kandidovat a jestli vůbec ve volbách uspějeme. U nás na Moravě se říká „nejez jitrnici nebo neplánuj jíst jitrnici, dokud nemáš ještě prase".

Do konce ledna mělo být jasno, kdo se vlastně bude spojovat. Ten termín se blíží - kolik stran a hnutí momentálně vážně vyjednává?

Momentálně vážně vyjednává jedenadvacet stran a hnutí. Tedy sedmnáct regionálních stran a hnutí a čtyři celostátní. Nyní znám výsledky vyjednávání s těmi regionálními stranami. Z nich už naprostá většina potvrdila, že by se takového projektu chtěly zúčastnit, že jsou ochotné své regionální osobnosti do takového projektu zapojit, že jsou ochotné přispět finančně a že jsou ochotné podílet se na tvorbě společného programu.

A jak je to s KDU-ČSL? Slyšela jsem, že uvnitř strany k tomu není jednotný postoj. Předseda Bělobrádek a další členové vedení jsou pro integraci, ale v regionech takové nadšení není.

Zcela jistě můžu říct, že vedení KDU-ČSL se poctivě snaží najít řešení. Jsme časově limitováni, takže i KDU-ČSL se nejpozději do poloviny února určitě vyjádří.

A co ta známá obava, abyste nedopadli jako Čtyřkoalice?

To se samozřejmě může stát, ale když vezmu tu základní premisu, tu obavu o budoucí vývoj v České republice, některé konkrétní programové cíle, které máme s KDU-ČSL velmi podobné, ať je to spokojená rodina, spokojená obec, konzervativní přístup...

To zní pěkně, ale právě KDU-ČSL je strana, která tu negativní zkušenost se Čtyřkoalicí má.

Ta doba je trochu někde jinde. Vedení KDU-ČSL je někde jinde a my máme tu výhodu, že i regionálně se spíše doplňujeme. Když to řeknu velmi obecně, tak KDU-ČSL je spíše silnější na Moravě a Starostové a nezávislí spíše v Čechách. Takže i tady je prostor pro doplnění se.

Nebude těžké vytvořit společný program tolika hnutí a stran?

Myslím, že to nebude zas tak těžké. My už na něm pracujeme a jsme připraveni ho zveřejnit, pomáhají nám velmi významné osobnosti, které se do té tvorby programu chtějí zapojit. S těmi regionálními hnutími jsme už kandidovali v krajských volbách, vytvářeli jsme krajské programy a nikde jsme nenalezli zásadní odlišnosti. A regionální hnutí, která byla z našeho pohledu problematická, protože směřovala k opuštění Evropské unie a k euroskepticismu, se už společného vyjednávání prostě neúčastní.

A bude to spíše síla levicová, nebo půjdete doprava?

Bude to středová až středpravicová síla.

Říkáte, že hnutí ANO na rozdíl od vás nemá program ani osobnosti. Vy tedy budete schopni vystoupit s konkrétnějším programem, ačkoliv budete takto rozmanití? Lze to vůbec?

Ano. My chceme mít konkrétnější program, a to dokonce konkrétnější v jednotlivých krocích. To znamená, že chceme zcela jasně voličům říct – pokud budeme ve vládě - co uděláme do roka a co je cílem za volební období.

Co by chtěl Petr Gazdík udělat do roka?

Okamžitě bych začal pracovat na změně ústavy. Okamžitě bych pozval ústavní právníky a odborníky a nechal bych je třeba tři čtvrtě roku nebo rok diskutovat nad návrhy změny ústavy.

A konkrétně jaké změny byste měl na mysli?

Máme prostě moc voleb. Ten problém by se měl řešit.

Chcete zrušit Senát?

Neříkám, že chceme zrušit Senát, ale o tom, jak Senát vypadá, jak by měl fungovat a jak se do něho bude volit, bychom určitě měli diskutovat.

A máte konkrétní představu?

Já mám určitě konkrétní osobní představu. Představoval bych si, aby Senát byl spíše komorou regionu, aby ty volby byly navázány třeba na krajské volby a aby to byla komora, která vychází z regionu.

Zůstala by přímá volba prezidenta? Osvědčila se podle vás?

Jednou se tak prostě rozhodlo a...

A může se rozhodnout jinak.

Může se rozhodnout jinak, ale přímou volbu tady máme.

Chtěl byste ji ponechat.

Zatím bych ji určitě ponechal.

Tím jsme samozřejmě u tématu prezident. Dokáže se dvacítka stran a hnutí shodnout na jednom kandidátovi, když to bývá problém i pro jednu samostatnou stranu?

Já budu trochu obecnější. Česká politická scéna je značně fragmentovaná a třetí síla má šanci ukázat, že nás dokáže nějaká myšlenka nebo cíl spojit. Možná se to nepodaří, ale určitě to stojí za to zkusit.

V jednom rozhovoru jste řekl: „Nejsem naivní beruška." Bylo to právě v souvislosti s třetí sílou. Trošku to tak ale působí, jestliže se neobáváte třenic při hledání společného kandidáta na Hrad.

Třenice tam rozhodně budou. Nicméně společný a silný soupeř, jako je Miloš Zeman, spojuje politické strany mnohem víc, než když máme na výběr několik relevantních kandidátů, z nichž ale nikdo není tak dominantní jako současný prezident. Naším úkolem tedy je najít takového kandidáta, který by byl Miloši Zemanovi důstojným soupeřem. Lidé si musí mít z koho vybrat, jinak přímá volba nemá smysl.

Kdo je kandidát - tedy zatím tajný kandidát - Petra Gazdíka?

Ta otázka si odporuje. Když je tajný...

Zatím tajný, říkám.

Když ho řeknu, tak už to nebude tajný kandidát.

Nebude, přesně tak.

Pokud bych měl mluvit sám za sebe - a zdůrazňuji, že nemluvím za hnutí Starostové a nezávislí, které zatím žádného kandidáta nemá - tak mně je sympatická snaha předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše.

A to je ten z těch pěti oslovených kandidátů, který na to kývl?

Jejich jména nebudu zveřejňovat...

Ale je to tak, že někteří kývli?

Někteří kývli, někteří jsou připraveni kandidovat. Nechci ale říkat, koho preferujeme my jako hnutí, protože pro ty ostatní strany by to pak ve vyjednávání mohl být problém – mohly by ho vnímat jako našeho kandidáta.

Už víme, že pro vás osobně je kandidátem na prezidenta Jiří Drahoš. Kdo je kandidátem Petra Gazdíka na super lídra třetí síly?

Zatím žádný takový kandidát není.

Nemáte svoji představu?

Mám svoji představu, ale jedno je jisté. Přirozený lídr buď je, nebo není. My se určitě poohlédneme po takovém lídrovi z širšího okruhu významných osobností České republiky…

Poohlédnete, nebo poohlížíte?

Už poohlížíme. Na rovinu si řekněme, že ne každá z těch významných osobností se chce do takového projektu vrhnout. Ti lidé mají svoji osobní práci - a pro každého takového kandidáta to znamená samozřejmě oběť, narušení jeho osobního života.

Chápu to správně, že hledáte někoho mimo politiku, případně bývalého politika?

Může to být někdo mimo politiku, může to být bývalý politik, ale může to být také někdo z těch stran, které budou v třetí síle nějak zapojeny. Teď vám skutečně neumím odpovědět, kdo to bude. Je to na další vyjednávání. Řešíme formu, řešíme program, ty personální otázky jsou na řadě až poté.

Kdybyste dostal tu nabídku vy, přijal byste ji? Byl byste vy tím lídrem třetí síly?

Kdybych cítil širokou podporu a takovou nabídku bych dostal, zvažoval bych to.

Zatím nepadla.

Zatím nepadla, protože neznáme ještě tu formu. Je to příliš brzy.

V čem je výhoda toho, že by to byl člověk mimo politiku?

Má to samozřejmě svoje výhody a nevýhody, ale v každém případě to musí být člověk, který už někdy něco řídil. Který už ukázal, že umí. To je obecný princip. Takové kandidátky my chceme stavět. My nechceme tahat králíky z klobouku…

To by se vám také hodil zmíněný Jiří Drahoš.

Já bych byl radši, kdyby se zúčastnil té prezidentské volby, ale to je moje osobní preference. Určitě bychom jím nepohrdli.

Nicméně abych měla nějakou představu. Koho typově hledáte? Můžete mi říct, kdo by se vám osobně líbil, i když jste s ním třeba ani nejednali?

Dana Drábová.

A s tou jste jednali?

Dana Drábová rozhodně nechce.

Co na vaše snahy vytvořit vedle ČSSD a hnutí ANO třetí sílu říká Miroslav Kalousek? Není z toho frustrován? Jeho strana TOP 09 má minimální preference…

To já neumím posoudit. To je otázka na Miroslava Kalouska.

Když jsme spolu kdysi dělali rozhovor, vy jste o něm mluvil téměř jako o svém guru. A lidé z vašeho okolí zas říkali, že si vás Miroslav Kalousek vychovával. Evidentně se mu to vymklo. A jestliže vy vytvoříte třetí sílu, jaké místo by zbylo pro TOP 09?

Různí lidé říkají různé věci a já Miroslava Kalouska chovám v úctě. Je to z hlediska politického řemesla jeden z našich nejschopnějších politiků, ale ty věci týkající se třetí síly s ním prostě neřeším. Řeším s ním věci týkající se Sněmovny, protože jsem pořád poslanec za poslanecký klub TOP 09 a Starosty a nezávislé. Řešíme tyto věci, nikoli budoucí politický život.

A proč jste ho do tohoto projektu nepřizvali?

Já nemám problém s tím, aby v takovém projektu byla TOP 09. My jsme TOP 09 řekli, že se po velmi úspěšných krajských a senátních volbách cítíme být silnější a že chceme jít do širšího projektu – a oni nám řekli, že se o tom s námi nechtějí bavit. Chtějí se bavit pouze o bilaterální spolupráci. Od té doby v tomto směru žádná jednání nebyla.

A nevadila jim konrétně KDU-ČSL? Protože Miroslav Kalousek nemá úplně nejvřelejší vztahy se svou bývalou stranou.

To netuším. To vám neumím odpovědět.

Nebo nechcete?

Neumím odpovědět. Neumím odpovídat za někoho jiného, komu co vadilo. Na tuto diskusi mezi námi ani nedošlo.

Máte vy nějakou konkrétní ambici, kolik procent byste jako třetí síla chtěli získat?

Z mého pohledu se politika má dělat kvůli vizím. Já nemám ambici, kolik máme získat přesně procent...

Jedna věc je mít vizi, druhá věc je mít šanci ji potom prosazovat.

Tak.

Proto se ptám na to číslo.

Abychom měli šanci tu vizi prosazovat, měli bychom dosáhnout dvojciferného výsledku.

Takže jedenáct procent dobrých?

Jedenáct dobrých, to je za tři. Patnáct výborných.

Reklama

Doporučované