Hlavní obsah

Chicago zamrzlo. K městu se blíží ledová bouře, teploty klesnou až k minus 50 stupňům

Extrémně nízké teploty a blížící se sněhová bouře ohrožují okolí Chicaga.Video: Eva Krchová, AP, Reuters

 

Reklama

Silné sněžení se v úterý v okolí amerického Chicaga stalo předzvěstí nebezpečné bouře, která se podle meteorologů blíží k severovýchodní části USA. Bouře může vzhledem k extrémně nízkým teplotám, které přináší, ohrožovat lidské životy. V oblasti Velkých jezer se mráz v příštích dnech může přiblížit k minus padesáti stupňům.

Článek

Od pondělí byly kvůli sněhové bouři v Chicagu a Detroitu zrušeny nebo odloženy tisíce letů. V úterý chicagské letiště zrušilo polovinu plánovaných linek. Zavřené dnes zůstaly v Chicagu i místní veřejné školy či zoologická zahrada Brookfield, což se stalo teprve po čtvrté v její 85leté historii.

Na železnici musely být použité speciální plynové ohřívače, které zabránily výhybkám, aby se zasekly.

Těžší chvíle ale podle meteorologů teprve přijdou. Guvernér státu Illinois Jay Robert Pritzker varoval, že obyvatelé státu se musí připravit na „historickou zimní bouři“, která od oblasti jezer přinese teploty kolem minus padesáti stupňů.

Stát Illinois aktivoval nouzový plán, podle Národní povětrnostní služby (NWS) vlna mrazivého vzduchu zasáhne širokou oblast mezi Severní a Jižní Dakotou a atlantickým pobřežím na severovýchodě USA. Výše sněhové pokrývky má dosáhnout třiceti centimetrů, ale třeba ve Wisconsinu může místy napadnout až 60 centimetrů. Sníh by měl s menší intenzitou zasáhnout i jižněji položené oblasti, například stát Alabama.

Bouří, která má oblast sužovat až do pátku, je nejvíce ohroženo právě třímilionové Chicago a severní část státu Illinois. Varování dnes vydal i sousední stát Iowa, kde ode dneška do konce týdne očekávají teploty minus 43 až 48 stupňů Celsia.

V úterý meteorologové naměřili nejnižší teploty v Severní Dakotě, kde v tamním největším městě Fargo teploměry ukázaly minus 30 stupňů Celsia. V Chicagu bylo přes den zatím pouze minus 14 stupňů a v Detroitu minus 11 stupňů Celsia, uvedla agentura Reuters. Už ve středu by ale měl mráz zesílit a předpovědi předpokládají, že v Chicagu teploty klesnou k minus 23 stupňům. Pocitovou teplotou bude navíc dál snižovat silný vítr.

Reklama

Související témata:

Doporučované