Hlavní obsah

Chillibraní v Brně je jednou z akcí, které zmenšil koronavirus

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Namísto šedesátky stánků necelá třicítka, v soutěži jen třetina pojídačů chilli a místo tisíců platících návštěvníků stovky lidí, kteří vstupné platit nemusely.

Článek

Pořadatelé osmého ročníku brněnského Chillibraní letos jako mnoho jiných kvůli nejistotě spojené s opatřeními proti šíření koronaviru uspořádali akci v komornějším provedení.

„Situace se od jara neustále měnila, ale byli jsme přesvědčení, že Chillibraní letos chceme uspořádat. Nejprve jsme zvažovali variantu pro 2000 lidí ve dvou sektorech, kde by byly ty stejné stánky. Pak ale opatření přituhovala, snižoval se povolený počet osob a neustále se mluvilo o další vlně na podzim, kdy se Chillibraní koná,“ popsala za pořadatele Dominika Hejlová.

Nakonec se osmý ročník festivalu koná v miniverzi pod názvem Minichillibraní. Kromě toho se změnilo i místo konání - z prostorného koupaliště Riviéra na komornější Björnsonův sad nedaleko centra Brna. Místo téměř 60 stánků jich v sadu vyrostlo 27, všechny v patřičných rozestupech.

„Tahle akce vznikla z neoficiálního setkávání milovníků a pěstitelů chilli, kteří se setkávali u Brněnské přehrady a vyměňovali si semínka i zkušenosti. Nechtěli jsme ji kvůli omezením úplně zrušit, proto jsme zvolili kompromis. Mezi stánky jsou zastoupené místní restaurace, řemeslné pivovary i potřeby pro pěstitele. Jen těch variant není tolik jako třeba před rokem,“ doplnila Hejlová.

V miniverzi se letos uskutečnila i soutěž „chilližroutů“, tedy soutěž v pojídání pálivého jídla. Namísto tří až pěti desítek soutěžících se letos mohlo přihlásit jen deset lidí.

Atmosféře festivalu zmenšení neuškodilo. Díky blízkosti centra Brna si do parku našli cestu i lidé, kteří by na placený festival na Riviéře nejspíš nepřišli. „Lidé se tady spíš střídají, piknikují tady v parku, posedávají a užívají si pěkného počasí. Rozhodně nevznikají žádné tlačenice, ale předpokládáme, že tisícovka lidí letošním Minichillibraním rozhodně projde,“ dodala Hejlová

Chillibraní obvykle přiláká nejméně 4000 návštěvníků, v minulosti část vstupného putovala na dobročinné účely.

Reklama

Související témata:

Doporučované