Hlavní obsah

Chlapec v polském kostele vyplivl hostii, prý ho bolel zub. Kněz na něj zavolal policii

Foto: Profimedia.cz

Hostie označuje v křesťanské tradici chléb připravený ke slavení eucharistie.

Reklama

Svérázný zážitek má za sebou polský teenager. Duchovní na něj v kostele v Bełchatově zavolali policii, měli totiž podezření, že znesvětil „tělo Páně”. Případ vzbudil v zemi velkou pozornost.

Článek

Měl chvíli po přijímání vyplivnout hostii a dát si ji do kapsy. Třináctiletého chlapce v kostele v Bełchatowě v Lodžském vojvodství přitom ale zahlédl místní kněz. Podle informací médií teenager své jednání nechtěl duchovním vysvětlit a uváděl falešné osobní údaje. Pokoušel se z kostela odejít a snažil se kněžím vytrhnout, ti se ale obávali znesvěcení a zavolali policii. Případ se stal na konci října, o události informovala polská média minulý pátek.

Policejní hlídka na místo opravdu dorazila. „Strážník ve službě dostal hlášení, ze kterého vyplývalo, že podle kněze mohlo dojít k urážce náboženského cítění formou znesvěcení hostie. V takové situaci a pro vysvětlení celé události vyslal na místo hlídku, která měla případ objasnit,” uvedla místní policie.

Chlapec měl na místě stážcům zákona vysvětlit, že hostii vyplivl kvůli bolesti zubu a že neměl zlé úmysly. Za přítomnosti svých rodičů ji pak nakonec spolkl a tím pádem riziko znesvěcení pominulo.

Foto: Archidiecezja Łódzka

Kostel v polském městě Bełchatów, ve kterém k incidentu došlo.

„Zásah skončil poučením oznamovatele, tedy kněze, kterého jsme informovali, že může v případu podat trestní oznámení. Do téhle doby jsme žádné neobdrželi, proto vyšetřování nevedeme,” cituje Lodžský deník policejního mluvčího Adama Kolasu. Ve věci ale podalo trestní oznámení Centrum pro monitorování projevů rasismu a xenofobie – podle něj duchovní omezili chlapcovu osobní svobodu.

Lodžská arcidiecéze prý o události neví. Může to být prozaický incident, každou takovou věc posuzujeme individuálně,” říká mluvčí arcidiecéze. Zdůraznil ale, že „nejsvětější svátost je poklad církve”.

Podle jednoho z bełchatovských kněží má událost z 28. října souvislost s Halloweenem. „Je před svátkem Všech svatých, 31. října je Halloween a často dochází k tomu, že se najímají skupiny, aby kradly hostie a pak je znesvěcovaly při černých mších,” cituje ho bulvární list Super Express, který na celý případ upozornil.

Reklama

Doporučované