Hlavní obsah

Chorvatská policie mlátí migranty, tvrdí uprchlíci i humanitární organizace

Migranti, kteří se dostanou do Chorvatska, si stěžují na útoky policie. Reportáž z pořadu Svět bez obalu.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přestože už nepřekračují hranice a nepřiplouvají k evropským břehům po tisících, snaží se migranti do Evropy dostat i nadále.

Článek

Zvláště teď přes zimu musí řada z nich čelit nepříznivému počasí a nedostatku potravin. Ti, kteří se snaží dostat do Chorvatska, si stěžují na násilí, jež vůči nim používají chorvatští policisté.

„Když vás chytnou, tak vás vezmou blízko k hranicím a počkají, až se setmí. Jednou nás takhle vzali – 8 až 10 policistů – a zmlátili nás jednoho po druhém. V tom okamžiku jsme ani nevěděli, jak se dostat zpátky do Bosny. Jen nám nařídili, ať jdeme,” říká jeden z uprchlíků.

Postižení ukázali svá zranění humanitárním pracovníkům na západě Bosny a Hercegoviny.

Dobrovolníci jistě nemohou svědecky potvrdit tvrzení uprchlíků, ovšem zranění, která viděli, byla prý skutečná.

„Byla to zranění od obušků chorvatské policie. Měli otevřené rány a boláky. Byli zmláceni. Jeden mladý muž měl zlomenou ruku. Byli zbiti a jejich těla byla plná modřin,” tvrdí zástupce místní humanitární organizace.

Tisíce migrantů ze Sýrie, Afghánistánu a jiných zemích se hromadí v Bosně, odkud se snaží překročit hranici do Evropské unie. Ostatní tranzitní cesty se – díky zvýšeným kontrolám – už téměř nepoužívají. Většina uprchlíků se pokouší dostat do zemí Schengenu a tam požádat o azyl.

Agentura OSN pro uprchlíky už vyzvala chorvatské představitele, aby více chránili práva těchto žadatelů. „Vlády mají legitimní právo a i povinnost kontrolovat své hranice a spravovat pohyb na nich. Ale mají zároveň povinnost chránit lidi, kteří hledají azyl, a to bez ohledu na to, jestli přicházejí k jejich hranicím legálně nebo ilegálně.“

Tisíce migrantů zůstanou přes zimu v Bosně. A je pravděpodobně, že se i nadále bude většina z nich pokoušet hranici do Evropské unie překročit.

Podrobnosti v reportáži, která je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na Televizi Seznam každou středu od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované