Hlavní obsah

Cesta k moři a k sousedům bez omezení. Stačí splnit jen jednu podmínku

Foto: ČTK

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Do sousedních zemí, Slovinska a Chorvatska bude možné s první dávkou vakcíny cestovat bez omezení. Certifikát poslouží při návštěvě restaurací a dalších služeb. Dnes o tom rozhodla vláda.

Článek

Mezi Českou republikou a Maďarskem, Německem, Polskem, Rakouskem, Slovenskem, Slovinskem a Chorvatskem bude možné cestovat po první dávce očkování bez omezení. Oznámil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). K reciproční dohodě mezi zeměmi podle něj státy dospěly na základě dlouhodobého jednání.

„Nově umožňujeme otevření standardní turistiky tak, jak ji známe z doby předcovidové. Certifikáty turistů z těchto sedmi zemí budou uznávány například i pro vstup do služeb, které budou v Česku otevřené,“ řekl Vojtěch.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) na Twitteru uvedl, že kromě sousedních zemí mohou s očkováním do Česka volně cestovat také lidé ze zelené kategorie zemí, tedy z Izraele, Austrálie, Thajska, Nového Zélandu, Singapuru a Jižní Koreje.

Podmínky pro příjezd do ČR se řídí takzvanou mapou cestovatele, jejíž aktualizaci by ministerstvo zdravotnictví mělo vydat dnes. Jmenovitě s Chorvatskem podle Kulhánka Česko doladí pravidla cestování během víkendu.

Turistům ze zmíněných zemí bude stačit první dávka očkování k tomu, aby mohli plnohodnotně využívat všechny služby, například restaurace, které se od pondělí otevírají.

„Umožníme vstup turistům z těchto zemí. Stejně tak jejich certifikáty, které budou zveřejněny na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví, budou uznávány například pro vstup do služeb, pokud sem ti turisté přijdou,“ řekl ministr.

Česká republika přestala od soboty 15. května požadovat po občanech šesti nejbližších zemí negativní test na covid-19, pokud mají alespoň po první dávce očkování. Opačným směrem ale platila různá pravidla, například Německo a Polsko požadovaly pro vstup negativní test, pokud neuplynulo alespoň 14 dní od podání poslední dávky očkovací látky.

Očkování má výhody i při návratu do vlasti. Podle dosud platného opatření se Češi s první dávkou vakcíny vyhnou nutnosti prokázat se negativním testem při návratu do vlasti ze zemí středního a vysokého rizika nákazy.

Zároveň je nyní umožněn vstup osobám, které mají alespoň 22 dní po první dávce vakcíny, z Německa, Rakouska, Maďarska, Slovinska, Polska a Slovenska.

Reklama

Související témata:

Doporučované