Hlavní obsah

Chová v ní včely a pěstuje růže. Zahradu teď zpřístupní královna i lidem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Britská královská rodina zpřístupňuje veřejnosti zahrady kolem Buckinghamského paláce. Britové v ní budou moci piknikovat, děti například tvořit ve výtvarných dílnách.

Článek

V pátek se poprvé v historii země otevřely veřejnosti královské zahrady Buckinghamského paláce. Pro veřejnost na procházky a posezení budou otevřené od července do září. Probíhat budou také komentované prohlídky a výtvarné dílny pro děti.

„Jsme v oáze, v centru Londýna a mnoho lidí si neuvědomuje, že něco takové tu existuje a navíc že je (zahrada) tak velká. Jedná se o největší soukromou zahradu v Londýně, takže mám pocit, že máme spoustu tajemství, která lidem můžeme říct,“ cituje britský The Daily Mail jednoho z tamních zaměstnanců.

Veřejnost dostane příležitost si prohlédnout 156 metrů dlouhý květinový pás, dva vysoké platany pojmenované podle královny Viktorie a prince Alberta, rozsáhlé jezero o rozloze přes 14 tisíc metrů čtverečních, zahradu růží nebo letní dům.

Podle britské BBC chce palác placeným zpřístupněním zahrady zlepšit svou aktuální situaci. Dospělý tak zaplatí za vstup 16,5 liber, rodina 42. Royal Collection Trust u příležitosti otevření zahrad také vydal sadu designových produktů, které si budou moci fanoušci královské rodiny zakoupit.

Naopak části interiéru paláce, které každoročně královská rodina veřejnosti zpřístupňuje, zůstaly kvůli pandemii covidu-19 zavřené i letos podobně jako loni.

V buckinghamských zahradách, které někteří členové královské rodiny využívají na cvičení, se nachází přes tisíc stromů, 320 druhů květin a travin a 5 včelích úlů, které ročně produkují 162 sklenic medu. Její aktuální podoba má původ ve dvacátých letech 19. století, kdy král Jiří IV. přestavěl královské sídlo v Londýně na palác.

Reklama

Doporučované