Hlavní obsah

Chovanec odpověděl Pilnému: Reportáže o zajišťovacích příkazech nejsou hybridní hrozbou

Chovanec: Reportáže o zajišťovacích příkazech nejsou hybridní hrozba.Video: Soňa Barabášová

 

Reklama

Informování o kontroverzním postupu Finanční správy není hybridní hrozbou, potvrdilo to Ministerstvo vnitra.

Článek

Ministerstvo vnitra odmítlo domněnku ministra financí Ivana Pilného, že je pořad Seznamu Zvláštní vyšetřování reportérů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka formou hybridního útoku. Napsal o tom server Neovlivní.cz. Pilný žádal po Milanu Chovancovi stanovisko, zda lze reportáže označit za diskreditační kampaň proti státním zájmům. Zároveň v dopise ministrovi vnitra napsal, že za novináři mohou stát zločinecké skupiny.

Chovanec ministrovi financí odpověděl, že z jeho popisu o žádnou hybridní hrozbu ze strany novinářů nejde.

„Ministerstvo vnitra vyhodnotilo informace, které jste nám zaslal, nicméně musím konstatovat, že téma gesčně spadá pod váš resort. Ten je jako jediný schopen dodat konkrétní informace, které by to, co označujete za dezinformace, vyvrátily. Ministerstvo vnitra v současné době nedisponuje fakty, které by ho oprávnily tvrdit, že jde o hybridní útok, ani nedisponuje provozními a organizačními informacemi z fungování vašeho úřadu, které by mu umožnily informace vyvrátit,” stojí v odpovědi pro Pilného.

Za novináře se postavil i Syndikát a Nadační fond nezávislé žurnalistiky

Již dříve také ministr vnitra označil Pilného dopis za útok na svobodu médií. Ministr financí nesouhlasil zejména s reportáží o likvidační praxi finančních úředníků při vydávání takzvaných zajišťovacích příkazů. Podobně jako Chovanec reagoval i Syndikát novinářů, který Pilného útok vůči Slonkové a Kubíkovi odmítl. Za reportéry se postavil i Nadační fond nezávislé žurnalistiky, který ministra financí vyzval, aby se, pokud svá slova nevysvětlí nebo nedoplní přesvědčivými důkazy, novinářům veřejně omluvil.

Reklama

Doporučované