Hlavní obsah

Chovanec po útoku v Manchesteru: Nejhorší by bylo začít se bát a zůstávat doma

Ministr Chovanec o hrozbě terorismu v ČR a ochraně tzv. měkkých cílů.

 

Reklama

Nemáme žádné informace, že by existovala spojitost útoku v severoanglickém Manchesteru s Českou republikou, říká ministr vnitra Chovanec.

Článek

Od nočního atentátu v Manchesteru jsou česká policie i tajné služby v kontaktu s britskými kolegy, potvrdil v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr vnitra Milan Chovanec.

„Ta komunikace je nepřetržitá. Žádná informace, kterou bychom získali, nesměřuje k tomu, že by tam měla být nějaká spojitost s Českou republikou,“ řekl.

Při výbuchu po manchesterském koncertu americké zpěvačky Ariany Grande zemřelo nejméně 22 lidí a šest desítek jich bylo zraněno.

Někteří z návštěvníků koncertu kritizovali, že organizátoři silně podcenili bezpečnostní opatření. Česká policie podle Chovance podobné velké akce dlouhodobě dopředu vytipovává a vyhodnocuje případné riziko.

„S pořadateli těchto akcí komunikujeme o případně vyšší míře zabezpečení, o větší přítomnosti policie na těchto akcích, ale čistě z preventivních důvodů. Žádná informace o ohrožení ČR není,“ uvedl Chovanec.

Od loňského března platí v Česku první stupeň ohrožení terorismem. To znamená nejnižší z možných ohrožení.

Ochrana měkkých cílů

Organizátoři velkých společenských akcí také mají k dispozici zvláštní telefonní linku, na které mohou bezpečnostní opatření s policií konzultovat.

„Na ochraně tzv. měkkých cílů pracujeme už rok. ČR dělá maximum pro to, abychom těmto akcím (útokům) předcházeli. Dlouhodobě jsou největší problém sebevražední atentátníci, tzv. osamělí vlci, tedy lidé, kteří útočí sami,“ popsal rizika spojená s podobnými útoky, jako byl ten v Manchesteru.

„Chtějí, abychom se báli"

Příliš velká bezpečnostní opatření ale mohou mít podle Chovance negativní efekt. Mohla by návštěvníky odrazovat, aby na festivaly a další podobné akce chodili.

„Je ale otázka, abychom ta opatření nepřehnali natolik, že to bude lidi otravovat a znemožňovat jim na ty akce chodit. Je potřeba určitá míra respektu i k lidským právům a k tomu, že ti lidé se chtějí pobavit," řekl Chovanec.

Policie ale podle něj ještě preventivně posílí svou přítomnost v místech s větší koncentrací lidí, tedy i na kulturních, společenských a sportovních akcích.

„Pokud bychom se začali bát a pokud bychom se začali zavírat ve svých domovech, tak to je přesně to, co teroristé chtějí. Zasít strach do srdcí lidí, zavřít je doma a nechat je se tam bát. To je to nejhorší, co se může stát,“ dodal ministr vnitra.

Reklama

Doporučované