Hlavní obsah

Útočník Salman Abedi mohl mít komplice, Británie zvyšuje úroveň teroristické hrozby na kritickou

Útok v britském Manchesteru.

 

Reklama

Po explozi na popovém koncertě zemřelo 22 lidí, zraněných je 59. Mezi oběťmi jsou i děti. Policie identifikovala útočníka a pátrá po jeho komplicích.

Článek

Dvaadvacet mrtvých a téměř šedesát zraněných včetně minimálně dvanácti dětí si v pondělí večer vyžádala exploze v multifunkční hale v anglickém Manchesteru, kde koncertovala americká zpěvačka Ariana Grande.

Policie potvrdila, že šlo o teroristický útok, sebevražedný atentátník jednal na místě sám. Jednalo se o Salmana Abediho původem z Libye. Ve Velké Británii má tři sourozence. Zda mají s atentátem nějakou spojitost, se neví. Policie pátrá po možných komplicích.

Před halou Abedi odpálil improvizované výbušné zařízení se šrapnely. Policie získala záznam z průmyslové kamery, která zachytila Abediho krátce před útokem. Výbušninu zřejmě nesl v batohu či tašce.

Záběry z manchesterské arény těsně po explozi.

Dění kolem exploze jsme celý den sledovali v online zpravodajství.

22:50 - Úroveň hrozby terorismu ve Velké Británii stoupla na kritickou

Britská premiérka Theresa Mayová potvrdila, že v Manchesteru útočil dvaadvacetiletý Salman Abedi narozený v Británii, kde rovněž vyrostl.

Ve svém prohlášení také uvedla, že „zlo může být překonáno dobrem”. Upozornila ale na možnost, že s útočníkem bylo spojeno více lidí. Úroveň teroristické hrozby v zemi by se proto měla zvýšit z vážné na kritickou.

21:20 - Po 10 hodinách našli pohřešovanou

Lidé pátrají po svých příbuzných, kteří mohli být zraněni při bombovém útoku. Po bezmála deseti hodinách nejistoty našli pohřešovanou Lauru McIntyrovou. Je sice vážně zraněná, ale v bezpečí jedné z nemocnic.

20:35 - Policie musela přerušit pietní akci v Birminghamu

Uctít památku obětí manchesterského útoku přišli lidé i v dalších městech. Mimo jiné i v Birminghamu. Tam musela zasahovat policie. Poblíž místa, kde se lidé scházeli, se objevil muž vyzbrojený velkým nožem a baseballovou pálkou.

20:15 - Policie má videozáznam pohybu útočníka

Manchesterská policie získala záběry z průmyslové kamery. Je na nich vidět Salman Abedi, jak vchází do arény. Záznam zachytil i samotný výbuch. Podle policejních zdrojů záběry dokazují, že útok byl úmyslný a výbušninu měl útočník v tašce či batohu. Byla dostatečně stabilní, aby ji donesl až na místo činu.

Policie nyní vyšetřuje, zda atentátník útočil sám, nebo měl komplice.

19:35 - Minuta ticha za oběti nočního útoku

Tisíce lidí se sešly na náměstí svatého Alberta v Manchesteru k pietní akci za oběti nočního teroristického útoku. Lidé přišli s květinami a někteří přinesli narychlo vytištěná hesla se srdcem hlásající: „Miluji MCR (Manchester)." Zhruba v 19:20 SELČ drželi minutu ticha.

„Nás je mnoho, jich je málo," řekl primátor města Eddy Newman.

Lidé se přišli rozloučit s oběťmi teroristického útoku.

18:30 - Policie zveřejnila identitu útočníka, pochází z Libye

Manchesterská policie potvrdila, že muž podezřelý z bombového útoku je 22letý Salman Abedi původem z Libye.

17:05 - Královská rodina držela minutu ticha

17:04 - Lidé nosí do nemocnice jídlo pro unavený personál

Vlna solidarity, která se mezi lidmi zvedla už v noci bezprostředně po útoku, pokračuje. Obyvatelé Manchesteru a zaměstnanci restaurací nosí do nemocnic jídlo pro unavený personál.

16:47 - Policie zveřejnila jméno třetí oběti

Třetí obětí sebevražedného atentátníka je šestadvacetiletý John Atkinson.

16:24 - Theresa Mayová v nemocnici v Manchesteru navštívila zraněné děti

16:19 - Lidé mezi sebou vybrali už 250 000 liber 

V crowdfundingové kampani mezi sebou lidé vybrali na pomoc rodinám obětí už čtvrt milionu liber (v přepočtu 7,5 milionu korun). Před pouhými čtyřmi hodinami bylo na účtě v přepočtu 600 000 korun.

16:09 - Mše za oběti začne v šest hodin místního času

16:05 - Lidé uctívají oběti květinami

V Manchesteru ke kostelu sv. Anny, ale také na další místa lidé nosí květiny a svíčky. Květiny se objevují i u některých britských ambasád.

16:00 - Cannes ztichlo

Minutou ticha uctili pořadatelé a návštěvníci mezinárodního filmového festivalu ve francouzském Cannes oběti nočního teroristického útoku v britském Manchesteru. Festival v rámci piety a solidarity odřekl několik akcí, mimo jiné ohňostroj k oslavě jubilejního 70. ročníku slavné filmové soutěže.

15:52 - Mezi pohřešovanými jsou dva Poláci

15:44 - Do vyšetřování se zapojuje Interpol

Generální tajemník Interpolu Jürgen Stock přislíbil Británii veškerou pomoc při vyšetřování, píše BBC. Země je s mezinárodní organizací v úzkém kontaktu.

15:32 - Eiffelovka zhasne, Petřín se zahalí do vlajky

Eiffelova věž o půlnoci zhasne, jako pieta za 22 obětí sebevražedného atentátníka. Petřínská rozhledna se rozsvítí v barvách britské vlajky.

15:03 - Papež zaslal do Londýna kondolenční telegram

Papež František odsoudil noční teroristický útok v Manchesteru jako barbarský. Smutek vyslovil nad tím, že oběťmi se stala řada dětí a mladých lidí. František zaslal do Londýna kondolenční telegram, ve kterém uvedl, že se modlí, aby Bůh požehnal míru a uzdravení zraněných. Uvedl také, že cítí s těmi, které čin postihl. Papež rovněž ocenil práci záchranářů a policistů, již na místě tragédie zasahovali.

14:52 - Policie zatkla dva další podezřelé

V prohledávaném bytě, který má patřit sebevražednému atentátníkovi, policie provedla kontrolované odpálení náloží.

Ve vazbě jsou další dva podezřelí z přípravy útoku.

14:50 - Theresa Mayová dorazila do Manchesteru

Spolu s ní jsou ve městě i někteří další členové jejího kabinetu. Chystá se další schůzka krizové Kobry.

14:49 - Skupina Take That zrušila dnešní koncert v Liverpoolu

14:27 - Mezi 59 zraněnými je 12 dětí mladších 16 let

14:20 - Razie v bytě atentátníka pokračuje

14:15 - Nejmladší oběti bylo 8 let

Podle BBC nejmladší oběť sebevražedného atentátníka chodila na základní školu. Guardian píše, že jde o osmiletou Saffie Rose Roussosovou.

14:13 - Atentátník byl „buď Brit, nebo z Británie"

Komentátor BBC Danny Shaw říká, že ačkoliv to ještě nebylo potvrzeno z oficiálních zdrojů, útočník byl buď přímo Brit, nebo byl z Británie. Nemělo by tedy jít o cizince, který do Spojeného království přijel, aby útočil.

14:07 - Policie prohledává byt sebevražedného atentátníka

Policie prohledává byt na ulici Carlton Road, kde žil atentátník, který se odpálil před arénou. Lidé ze sousedství pro Guardian uvedli, že bytový komplex byl postaven před dvěma lety a žili v něm převážně přistěhovalci.

13:59 - Útočil prý „voják chalífátu"

Korespondent BBC Gordon Corera spekuluje na Twitteru o tom, že atentátník přímo k Islámskému státu nepatřil, ale pouze se inspiroval. Islamisté na Telegramu uvedli, že útok spáchal „voják chalífátu", což spíše než přímý útok Islámského státu ukazuje právě na pouhou inspiraci některého ze sympatizantů radikálů.

13:49 - K útoku se přihlásil Islámský stát

Uvedla to agentura Reuters. IS se k odpovědnosti přihlásil skrze své obvyklé komunikační kanály v aplikaci Telegram.

13:33 - Bomba byla podomácku vyrobená

Výbušné zařízení bylo podle vyšetřovatelů podomácky vyrobené, píše BBC. Podle svědků bomba obsahovala šrapnely ze šroubů a matic.

13:20 - K situaci se vyjádřila i královna Alžběta II. 

Královna vyjádřila znepokojení a šok. Ve svém prohlášení poděkovala záchranným službám a vyjádřila obdiv k empatickým reakcím obyvatel Manchesteru.

13:10 - Ariana Grande ruší koncert v Londýně

Zpěvačka zrušila svůj čtvrteční koncert v Londýně. Není také jisté, zda vystoupí v Belgii, Polsku, Německu a Švýcarsku.

12:54 - Policie zatkla prvního podezřelého

Policie zatkla prvního podezřelého z podílu na útoku. Jde o 23letého muže z jižního Manchesteru.

12:52 - Evakuace nákupního centra nesouvisí s útokem, poplach byl odvolán

12:48 - Zeman kondoloval Alžbětě II.

Podle prezidenta Miloše Zemana je šokující a pobuřující, že teroristický útok v Manchesteru byl zaměřen na děti a mladistvé. Je znepokojen nárůstem násilí, nenávisti a bezcitnosti, které v posledních letech zasáhly Evropu, uvedl český prezident v kondolenci britské královně Alžbětě II.

12:37 - Policie evakuuje nákupní centrum v Manchesteru

Bližší informace nejsou známé. Evakuace probíhá kvůli blíže nespecifikované hrozbě.

12:33 - Lidé se skládají na rodiny obětí

BBC informuje o bleskové crowdfundingové kampani. Lidé mezi sebou vybrali už 23 000 liber (v přepočtu zhruba 700 tisíc korun), chtějí finančně pomoci rodinám obětí.

12:30 - Dárci krve přicházejí hromadně, transfuzní stanice jsou přeplněné

Některé manchesterské transfuzní stanice odmítají zájemce, kteří přišli darovat krev. Lidé čekají v dlouhých frontách a odběrová centra nestíhají. Primárně je potřeba univerzální krevní skupina 0 negativní.

12:23 - Byla zveřejněna totožnost první oběti

První oběť sebevražedného atentátníka byla ztotožněna. Jde o osmnáctiletou Georginu Callanderovou. Zemřela po převozu do nemocnice.

První ztotožněná oběť manchesterského útoku.Video: Kamila Bejlková

12:15 - Dění u arény jsme sledovali živě

Přenos z Manchesteru po výbuchu na stadionu.

12:09 - Mayová: Známe totožnost atentátníka

Vyšetřovatelé ji ale prozatím nebudou zveřejňovat.

12:05 - Theresa Mayová zahájila tiskovou konferenci

Potvrdila, že útočil jeden člověk. Odpálil se před jedním z východů z arény. O zraněné se starají v osmi manchesterských nemocnicích.

11:59 - Policie žádá o pomoc

Manchesterská policie opakovaně vyzývá svědky a návštěvníky koncertu Ariany Grande, aby přinesli veškeré záběry z místa útoku.

Nemocnice žádají, aby lidé přišli darovat krev.

11:55 - Britská vláda nezvýší stupeň nebezpečí teroristického útoku

Britská vláda neuvažuje o tom, že by změnila stupeň nebezpečí teroristického útoku ze stupně „vážný", který aktuálně platí, na stupeň „kritický". Policii pomáhá při vyšetřování i rozvědka MI5.

Čeká se na tiskovou konferenci Theresy Mayové po krizovém jednání Kobry.

11:38 - Policie žádá obyvatele Manchesteru, aby stále nechodili do centra

Manchesterská policie žádá obyvatele, aby pokud možno stále nechodili do centra města. Vyšetřovatelé jsou stále na místě výbuchu a zajišťují důkazy.

11:34 - Školy uvažují, že přesunou závěrečné zkoušky

Některé školy uvažují, že kvůli útoku přesunou závěrečné zkoušky. Úřad Ofqual, který zajišťuje plošné závěrečné testy na britských středních školách známé jako GCSE, už školy vyzval, aby toto rozhodnutí zvážily, s ohledem na psychickou pohodu studentů.

O přesunutí některých zkoušek uvažuje i manchesterská univerzita.

11:28 - Žena odvedla do bezpečí na 50 dětí

Sociální sítě oslavují Britku Paulu Robinsonovou. V době výbuchu byla v blízkosti arény a když viděla děti bez doprovodu, jak v panice pobíhají kolem, odvedla jich asi padesátku do bezpečí do hotelu.

11:15 - Bezpečnostní opatření na koncertu byla nedostatečná

Množí se stížnosti návštěvníků koncertu, že bezpečnostní opatření byla nedostatečná. Ochranka příchozí téměř neprohledávala.

Útok se odehrál před arénou, na veřejně přístupném prostranství.

10:25 - Trump: „Nenazvu je monstry, to jim dělá radost"

Americký prezident Donald Trump se k teroristickému útoku vyjádřil z Izraele, kde je na oficiální návštěvě. Stejně jako ostatní světoví státníci a politici vyjádřil rodinám obětí a premiérce Therese Mayové soustrast a útok odsoudil. „Nebudu pachatele nazývat monstry, to jim dělá radost, myslí si, že je to skvělé. Nazvu je ubožáky, nic jiného nejsou," řekl.

Účast tweetovala i Melania Trumpová.

10:13 - V Londýně šlo o planý poplach, bezpečnostní opatření trvají

Balíček zajištění na autobusovém nádraží Victoria v Londýně nebyl nebezpečný, šlo o planý poplach. Zvýšená bezpečnostní opatření v Londýně trvají. Starosta Londýna Sadiq Khan mezitím oznámil, že do ulic vyrazí více policistů.

9:57 - Výbuch nahrál a zveřejnil na Twitteru Joe Gregory, který čekal na parkovišti před halou na svoji přítelkyni.

9:53 - Truchlí Brusel i David Beckham, Putin kondoloval Mayové

Vlajky na půl žerdi vlají i před sídlem Evropské komise v Bruselu. Fotbalista David Beckham vyjádřil svou soustrast obětem a rodinám na svém instagramovém účtu. Ruský prezident Vladimir Putin kondoloval britské premiérce Mayové.

9:32 - Vlajky v Downing Street jsou na půl žerdi

Vlajky v sídle britské premiérky v Downing Street 10 jsou staženy na půl žerdi.

9:15 - Nejhorší útok na Británii od teroru v Londýně v roce 2005

S oficiálním potvrzením, že v Manchesteru šlo o teroristický útok, je jasné, že jde o nejhorší útok od roku 2005, kdy se v londýnském metru odpálili čtyři sebevražední atentátníci. Zabili tehdy 52 lidí a zranili dalších 700.

8:59 - V Londýně evakuují autobusové nádraží Victoria 

Britská policie kvůli podezřelému balíčku evakuovala autobusové nádraží Victoria v centru Londýna. Uzavřela i několik ulic v jeho okolí. Autobusové nádraží Victoria se nachází v centru britské metropole nedaleko Buckinghamského paláce i Westminsterského opatství.

8:57 - Útok připadá na výročí ubodání vojáka Lee Rigbyho v Londýně

Britský poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Sebastian Gorka na Twitteru poznamenal, že atentát se stal v den čtvrtého výročí vraždy britského vojáka Lee Rigbyho v Londýně. Rigbyho ubodali 22. května 2013 dva muži nigerijského původu, kteří se hlásí k radiálnímu islámu. „Data jsou pro islámské teroristy důležitá," napsal Gorka na Twitteru.

8:50 - Darujte krev

Na internetu se objevují výzvy, aby lidé v Manchesteru darovali krev. Na fotbalovém stadionu zřídila policie podpůrné středisko pro oběti.

8:06 - Policie: Jde o teroristický útok

Zástupce manchesterské policie na tiskové konferenci potvrdil, že událost vyšetřují jako terorismus. Atentátník zemřel při výbuchu, mělo jít o čin osamělého vlka, policie ale šetří i případné zapojení útočníka do širší teroristické sítě.

Atentátník na sobě měl odpálit improvizované výbušné zařízení.

8:00 - Počet obětí stoupl, jsou mezi nimi děti

Manchesterská policie na tiskové konferenci uvedla, že při útoku zemřelo 22 lidí, mezi oběťmi jsou děti. Zraněných je 59 lidí.

7:44 - Nouzovou linku zavedlo i české velvyslanectví v Londýně

7:35 - Chovanec: Jsme s Brity ve spojení

Česká policie a tajné služby jsou v kontaktu s britskými kolegy a čekají na další informace o okolnostech tragického činu. Ze znaků, které to nese, jde o teroristický čin, řekl ČTK dnes ráno ministr vnitra Milan Chovanec.

7:30 - Ve městě platí přísná bezpečnostní opatření

Manchester hlídají stovky policistů, hlídky byly posíleny. Policisté střeží nádraží a některé budovy.

7:25 - Svědci popisují výbuch

Podle svědků z manchesterské arény šlo opravdu o výbuch nastražené bomby. Viděli záblesk a oheň. Mnoho lidí zranily střepy.

7:07 - Kampaň přerušili i labouristé

Předvolební kampaň po konzervativcích, liberálech a Skotské národní straně přerušili i labouristé.

7:00 - Islamisté slaví, indicie se objevily už před útokem

Příznivci al-Káidy a Islámského státu na sociálních sítích výbuch v Manchesteru oslavují. Oficiálně se k pravděpodobnému teroristickému útoku nikdo nepřihlásil a policie ani nepotvrdila, že se opravdu jedná o terorismus. Na jednom z neověřených účtů na Twitteru se několik hodin před explozí před koncertní halou v Manchesteru objevila výhrůžka, spolu s obrázkem vlajky Islámského státu. Účet na sociální síti je nyní zablokovaný.

„Zdá se, že bomby britského letectva padající na děti v Mosulu a Rakce se právě vrátily do Manchesteru," napsal uživatel registrovaný pod jménem Abdul Haqq. Británie je členem mezinárodní koalice vedené Spojenými státy, která ze vzduchu útočí na cíle radikálů z IS v Sýrii a Iráku.

6:50 - Státníci posílají kondolence

Světoví státníci už do Británie posílají své kondolence. Útok odsoudil australský premiér Malcolm Turnbull, australští poslanci přerušili své jednání minutou ticha. Vyjádřil se například i kanadský premiér Justin Trudeau, čínský prezident Si Ťin-pching poslal podle televize CCTV kondolence přímo britské královně Alžbětě II.

6:44 - Okolní města posílají ambulance, pomáhají zdravotníci z konference

V Manchesteru probíhá lékařská konference. Zdravotníci nabízejí pomoc. Okolní města a soukromé transportní společnosti poslaly do Manchesteru několik desítek sanitek. Zranění byli převezeni do šesti manchesterských nemocnic.

6:31 - Sociální sítě pátrají po pohřešovaných

Na sociálních sítích lidé masově sdílejí fotky pohřešovaných, některé se daří najít v nemocnicích, o jiných nemají jejich blízcí žádné zprávy. Mnoho z nezvěstných jsou teenageři.

6:11 - Umělci útok odsoudili

Na incident už reagují i kolegové zpěvačky Grandeové. „Mám dnes zlomené srdce kvůli rodinám. Zlomené srdce kvůli Ari. Zlomené srdce kvůli stavu světa," uvedla zpěvačka Katy Perryová. „V myšlenkách a modlitbách jsem s obyvateli Manchesteru, všemi postiženými, Arianou Grandeovou a celým týmem. Srdcervoucí," napsala na Twitteru zpěvačka Pink. Soustrast na této sociální síti vyjádřila i řada dalších popových hvězd včetně Justina Timberlakea, Seleny Gomezové, Taylor Swiftové či hudební legendy Cher.

6:07 - Policie má podezření na terorismus

Britská premiérka Theresa Mayová uvedla, že úřady se snaží zjistit podrobnosti ohledně výbuchu, ke kterému podle ní policie přistupuje jako k „otřesnému teroristickému útoku". Nejmenovaní američtí představitelé řekli agentuře Reuters, že podle prvních známek by za explozí mohl stát sebevražedný útočník.

6:02 - Strana premiérky přeruší kampaň

Televize Sky News uvedla, že Konzervativní strana premiérky Mayové v reakci na explozi v Manchesteru pozastaví kampaň před předčasnými volbami vypsanými na 8. června. Uvedla rovněž, že Mayová na dnešních 10:00 SELČ svolá vládní bezpečnostní výbor.

5:51 - Oblast je uzavřená

Zástupce regionální policie v Manchesteru Ian Hopkins vyzval obyvatele, aby se postiženému místu vyhýbali a umožnili tak příjezd a odjezd vozů záchranné služby. Zveřejnil rovněž dvě telefonní čísla. Na první z nich podle něj mohou volat lidé, kteří se obávají o osud svých blízkých, druhé mohou využít ti lidé, kteří postřehnou něco podezřelého.

5:40 - Explozi nepřežilo 19 lidí

Policie uvedla, že reagovala na zprávy o explozi krátce po 22:35 místního času (23:35 SELČ). Podle pořadatelů došlo k výbuchu ve veřejném prostoru haly mimo koncertní sál. Na místo dorazili pyrotechnici, kteří později provedli preventivní kontrolovanou explozi podezřelého předmětu.

Záchranná zdravotnická služba uvedla, že do nemocnic dopravila 59 lidí a řadu osob ošetřila na místě. Podle svědků bylo na koncertě velké množství dětí. Zpěvačka je podle mluvčího jejího hudebního studia v pořádku.

Podle jedné svědkyně byla slyšet silná exploze na konci koncertu. Na Twitteru se objevilo video s utíkajícími a křičícími fanoušky, napsala agentura Reuters.

„Byli jsme na cestě ven, a když jsme stáli přímo u dveří, došlo k silné explozi," řekla agentuře Reuters jedna z účastnic koncertu. „Byl chaos. Všichni běželi a křičeli a snažili se dostat pryč," dodala.

Hala v Manchesteru byla otevřena v roce 1995 a má kapacitu 21 000 míst. Nádraží nedaleko haly bylo po zprávách o explozi evakuováno a železniční doprava byla přerušena.

Při explozi na koncertě Ariany Grande zemřelo 22 lidí.

Reklama

Doporučované