Hlavní obsah

Chovanec vrací policii cifršpiony, které Langer rozpustil

Od ledna vznikne finanční policie, říká ministr vnitra Milan Chovanec.

 

Reklama

V nové Národní centrále proti organizovanému zločinu vznikne v lednu speciální finanční policie.

Článek

Definitivní rozhodnutí padlo. Policie bude mít nový specializovaný útvar na daňové zločiny a praní špinavých peněz. Od ledna v rámci reorganizace policie vznikne v nově vzniklé Národní centrále proti organizovanému zločinu finanční policie.

Reorganizace začala letos v létě sloučením elitních policejních útvarů – protimafiánského ÚOOZ a protikorupčního ÚOKFK.

„Tak, jak se na počátku reorganizace mluvilo o tom, že ÚOOZ byl v centrále rozčleněn na několik útvarů a protikorupční policie zůstala v celku, tak toto je krok dvě. Finanční policie vzniká právě oddělením některých částí ÚOKFK,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam ministr vnitra Milan Chovanec.

Spory s Babišem

Na nový útvar například přejde spolupráce v rámci tak zvané Daňové Kobry. Tedy společného projektu policie, celníků a daňové správy k potírání daňové kriminality.

Zároveň nový útvar koliduje s plány ministra financí Andreje Babiše na posílení pravomocí celní správy. Dle jeho vize by měli celníci mít možnost vyšetřovat některé hospodářské zločiny samostatně.

„Vytvořili jsme společnou skupinu na úrovni náměstků a pokoušíme se tam najít nějakou racionální shodu, která by byla ku prospěchu obou struktur,“ uvedl Chovanec.

Finanční policie už dříve existovala. Konkrétně v letech 2004 až 2006. Útvar specialistů na odhalování praní špinavých peněz, kteří byli obávanou složkou bezpečnostních sborů a za dva roky zabavili čtyři miliardy z trestné činnosti, rozpustil bývalý občanskodemokratický ministr Ivan Langer. Část detektivů pak přešla k protikorupční policii.

Lednové vytvoření nového útvaru nemusí být posledním krokem v reorganizaci, která v létě vyvolala politickou krizi.

„Nadále analyzujeme, jak nová centrála funguje, a pokud bude potřeba přistoupit k nějakému kroku tři, pak to oznámíme na jaře a od půlky příštího roku by to mohlo být zavedeno,“ doplnil ministr.

Milan Chovanec: O daních.

Reklama

Související témata:
Útvar odhalování korupce a finanční kriminality

Doporučované