Hlavní obsah

„Chováte se k nám jako ke kolonii.“ Brazílie odmítla finanční pomoc na boj s požáry

Požáry v Amazonii.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Brazilská vláda oznámila, že nepřijme pomoc od států G7 ve výši 22 milionů dolarů, kterou měla využít na boj s požáry v Amazonii. Prezident Jair Bolsonaro obvinil Francii hostící summit G7, že se k Brazílii chová jako ke kolonii.

Článek

Státy G7 se dohodly na rychlé pomoci Brazílii, kterou zasáhly mohutné požáry jihoamerické Amazonie. Brazilský prezident ale finanční pomoc podle BBC odmítl.

Minulý týden Bolsonaro Macrona upozornil, aby se nepletl do záležitostí Latinské Ameriky. Francouzský prezident reagoval, že na kontinentu leží Francouzská Guyana, takže problémy s amazonským pralesem se týkají i Francie.

„Macron ani nedokáže mít pod kontrolou požár katedrály Notre-Dame, která je součástí světového dědictví, a chce naší zemi dávat lekci,” uvedl šéf úřadu prezidenta Onyx Lorenzoni. Francouzskému prezidentovi ještě doporučil, aby peníze raději investoval do zalesňování Evropy. Podle Lorenzoniho by Brazílie mohla ostatní státy učit, jak chránit a chovat se k lesům.

„Brazílie je demokratická a svobodná země a nikdy neprováděla kolonialistické či imperialistické praktiky, což je možná cíl francouzského (prezidenta) Macrona, který mimochodem čelí doma kritice,“ dodal Lorezoni s odkazem na protimacronovské demonstrace, jež trvají už od loňska.

Naprostá většina zemí, do kterých amazonský prales zasahuje, ale jakoukoli pomoc vítá. Na území Brazílie zuří nejvíce požárů a brazilská vláda je pod palbou kritiky z řad veřejnosti a světových politiků, že situaci nechala zajít tak daleko.

Bolsonaro po velké kritice vydal povel k hašení a přiznal, že Brazílie nemá dostatek prostředků. Brazilští hasiči společně s armádou, tedy zhruba se 44 tisíci vojáky, vyrazili do boje s ohněm v sobotu.

Požáry v amazonském pralese se staly jedním z hlavních témat summitu G7 v jihofrancouzském Biarritzu. Jen v Brazílii se počet požárů od ledna proti stejnému období loňského roku zvýšil o 83 procent. Celkem jich úřady napočítaly téměř 80 tisíc. Většinu požárů mají na svědomí zemědělci a pastevci, kteří chtějí získat novou půdu, ale i těžařské společnosti.

Reklama

Doporučované