Hlavní obsah

Chovy drůbeže v Žatci mají kvůli ptačí chřipce opatření po celý rok

Labuť je majestátní krasavice, ale ptačí chřipku přenáší.

Reklama

Velkochovy drůbeže, které jsou zhruba v desetikilometrovém pásmu od nálezu labutě s ptačí chřipkou v Žatci na Lounsku, dodržují preventivní opatření proti viru celoročně.

Článek

Krajská veterinární správa v okolí nálezu vytyčila pouze pracovní pásmo, ohnisko ani mimořádná opatření se kvůli volně žijícím ptákům nedělají. Veterináři budou sledovat další vodní ptáky, kteří podle ředitele Krajské veterinární správy Ústeckého kraje Petra Pilouse bývají spouštěčem ohnisek v chovech drůbeže.

Veterináři chovatele upozornili a vyzvali je ke zvýšené pozornosti. Zaměstnanci farmy Astra Žatec používají podle vedoucího provozu Pavla Patrase po celý rok ochranné jednorázové obleky a dezinfekční rohožky. Virus totiž může do chovu zavléci zvenčí i někdo z pracovníků, například na podrážce. Každý úhyn veterinář testuje, jde o standardní postup bez ohledu na podezření nebo výskyt.

V blízkosti nálezu labutě se nachází také farma Libočany Xaverov. Drůbež je však už schovaná v domečcích, kam se volně žijící ptáci nedostanou. Areál je pro veřejnost uzavřený, dovnitř mohou třeba dodavatelé krmiv. Vodňanské kuře v Žatci ani v jeho okolí pobočku s chovem slepic nevlastní, uvedla výrobní ředitelka Stanislava Kolářová.

V republice bylo letos první ohnisko ptačí chřipky zjištěno v jižních Čechách na konci ledna. Druhé potvrdili veterináři ve středočeském malochovu v Podolí u Jankova na Benešovsku. Do současnosti se podobných ohnisek objevilo osm v šesti krajích, poslední v malochovu v obci Hněvnice, jde již o druhé v Plzeňském kraji.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Ptačí chřipky je na 30 druhů, často smrtelné jsou varianty H5 a H7, kdy drůbež hyne do dvou dnů. Při lehčí formě nemoci jí jen opelichá peří a snáší méně vajec.

Reklama

Doporučované