Hlavní obsah

Chrání Babiše imunita? Rozhodne žalobce Šaroch

Foto: ČTK

Žalobci ještě nevědí, zda budou znovu žádat Sněmovnu o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Na snímku zástupce Šaroch.

Reklama

Poslanci už dvakrát vydali Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Teď budou žalobci řešit, zda o to budou žádat poslance znovu.

Článek

Šéf žalobců Pavel Zeman zvrátil kauzu Čapí hnízdo v neprospěch premiéra Andreje Babiše. Případ se vrací zpět k rukám státního zástupce Jaroslava Šarocha.

Vůbec prvně žalobci budou řešit, zda poslanec, jehož obvinění bylo zastaveno, bude muset být znovu vydán Poslaneckou sněmovnou k trestnímu stíhání.

Na to, zda bude o vydání Babiše policie a dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch žádat, mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala jednoznačně neodpověděl.

„To je předběžná otázka,“ prohlásil Cimbala s tím, že dosud neznají celé usnesení nejvyššího státního zástupce, které má přes šedesát stran.

Jenže Šaroch doporučení od žalobce Zemana v tomto dokumentu nenajde. Šéf žalobců uvedl, že nechal rozhodnutí, zda bude nutné znovu žádat o vydání Babiše, právě na Šarochovi.

„To jsem v usnesení neřešil. To si bude muset vyřešit dozorový státní zástupce,“ řekl Zeman na dotaz Seznamu.

Na otázce, zda budou muset poslanci znovu vydat Babiše k trestnímu stíhání, nepanuje jednoznačná shoda.

Třeba podle tajemnice mandátového a imunitního výboru Sněmovny Hany Studničkové bude nyní na žalobci Šarochovi, aby sám rozhodl, zda je tento krok nutný.

Dlouholetá členka tohoto výboru poslankyně ODS Miroslava Němcová naopak uvedla, že podle jejího názoru by nemusela Sněmovna vydání znovu řešit.

„Premiér Babiš byl Sněmovnou vydán pro konkrétní čin. A ten nebyl definitivně ukončen, protože se jím právě nejvyšší státní zástupce zabýval,“ řekl ústavní právník Jan Kysela. „Když nyní zrušil nezákonnost, kterou v tomto řízení spatřoval, tak podle mého názoru není nutné, aby byl znovu vydán pro stejný čin,“ doplnil.

Advokát Tomáš Gřivna má stejný názor. „Jde o pokračující trestní řízení. Rozhodnutí nejvyššího státního zástupce není žádný mimořádný opravný prostředek. V takovém případě není vydání nutné,“ prohlásil Gřivna.

Další advokáti ale třeba uvádí, že by měl žalobce o vydání premiéra znovu žádat. Říkají, že jde o jiný skutek, než pro který byl Babiš původně vydán.

Sněmovna ho vydala pro čin, který se týkal nejprve jedenácti lidí. Nyní jsou po Zemanově rozhodnutí obviněni už jen tři lidé, a to premiér Babiš a Jana Mayerová, která dotaci pro Čapí hnízdo vyřizovala. Třetí je Andrej Babiš mladší, jehož případ pak policie řeší v samostatném trestním řízení, protože dlouhodobě žije ve Švýcarsku.

Babiše přitom vydali poslanci v kauze Čapí hnízdo již dvakrát. Bylo to v aktuálním i minulém volebním období. Loni v lednu bylo pro vydání Babiše 111 poslanců a 69 bylo proti.

Reklama

Doporučované