Hlavní obsah

Chřipka se dalším chovům nevyhne, očekávají veterináři

Foto: Kamil Kašpárek / Week of life

Ilustrační fotografie.

Reklama

Veterinární správa očekává, že se po prvním potvrzeném případu objeví další nákazy ptačí chřipky. Nákazu vysoce patogenním virem H5N8 dnes správa potvrdila v malochovu drůbeže v obci Štěpánov nad Svratkou na Žďársku v Kraji Vysočina. Uvedl to na tiskovém brífinku ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Článek

Ministerstvo má na odškodnění chovatelů v letošním roce vyčleněno 60 milionů korun, dodal ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Celková částka ale podle ministra není podstatná a odškodnění se bude poškozeným vyplácet podle platného ceníku. Před třemi lety stát na odškodnění vyplatil okolo 23 milionů Kč. Poškození chovatelé musí o odškodnění požádat do šesti týdnů od potvrzení nákazy.

V minulých dnech a týdnech se objevila ptačí chřipka v Maďarsku a také na Slovensku, v Polsku a Rumunsku. Jde o stejný typ H5N8.

V nakaženém chovu ve Štěpánově bylo 12 slepic, z nichž šest během dvou dnů uhynulo, dále tam byly tři kachny. „Státní veterinární správa v souladu s platnou legislativou přijala s okamžitou platností opatření k zamezení dalšího šíření nákazy,“ dodal Semerád. Zbývající drůbež v postiženém chovu veterináři utratili dnes dopoledne, zajistili tam také dezinfekci. Utratili zároveň 12 slepic u dalších dvou drobných chovatelů v sousedství.

Tříkilometrové ochranné pásmo

Kolem ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů a v nich vyhlášena mimořádná veterinární opatření. Úřadu ve Štěpánově nařídila krajská veterinární správa, že musí provést soupis drůbeže v obci a upozornit občany na to, že musí mít drůbež zavřenou. Soupis bude podle Semeráda hotový v pondělí.

Reklama

Doporučované