Hlavní obsah

Chřipka začala řádit mezi dětmi a staršími lidmi. Česko hlásí i první mrtvé

Foto: Profimedia.cz

Chřipka může znamenat riziko hlavně pro seniory a děti.

Reklama

Nemocných chřipkou v Česku stále přibývá. O epidemii sice podle odborníků ještě nejde, s očkováním už by ale lidé neměli váhat ani minutu.

Článek

Počet pacientů s chřipkou stoupl ve druhém lednovém týdnu, a to hlavně mezi dětmi a seniory. Podle Státního zdravotního ústavu za minulý týden stoupla nemocnost o necelých sedm procent na 1 122 pacientů na 100 000 obyvatel. O týden dřív byl nárůst dokonce 60procentní.

Odborníci upozorňují, že čísla zatím nedosahují úrovně před Vánocemi, přesto by ale lidé neměli brát nemoc na lehkou váhu.

„Právě teď je poslední šance nechat se očkovat. Počet nemocných bude dál stoupat a během několika týdnů se nejspíš dostane na epidemický práh. Potom už očkování nemá smysl, protože počet zdrojů nemoci bude příliš velký – hrozí, že se člověk nakazí rychleji, než se mu vytvoří protilátky,” popsala pro Seznam Zprávy ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.

Podle odbornice se protilátky v těle v dostatečném množství vytvoří do 10 až 14 dnů po aplikaci očkování – poté už je člověk před nákazou chráněn.

Podle Státního zdravotního ústavu zatím aktuální čísla vypovídají o mírně se zvyšující chřipkové aktivitě. Nejvyšší nemocnost je teď v Jihomoravském a Libereckém kraji.

Děti v ohrožení

Chřipka se po návratu z vánočních prázdnin šíří mezi školáky. Nejvyšší nárůst nemocnosti je podle vedoucího oddělení epidemiologie infekčních nemocí Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu Jana Kynčla ve skupině dětí ve věku 6 až 14 let, v porovnání s prvním lednovým týdnem nemocných přibylo o 23,8 procenta. Vyšší nárůst nemocnosti ale zaznamenaly i děti do pěti let.

Každoročně chřipkou onemocní až deset procent dospělých a pětina dětí. V loňské sezóně, která obvykle trvá od ledna do začátku února, museli lékaři hospitalizovat 625 lidí, 195 z nich zemřelo.

Několik obětí má chřipka i v letošní sezóně. Ve dvou případech zemřel pacient v Karlovarském kraji, další nemoci podlehli v Praze, v Libereckém a Středočeském kraji. Lidé podle lékařů nebezpečí chřipky obvykle podceňují, například v Karlovarském kraji se jich proti ní nechalo očkovat jen 2,19 procenta.

Očkování se přitom doporučuje zejména seniorům. Vakcinaci je třeba každoročně opakovat – každý rok je totiž namíchána na očekávané cirkulující typy chřipky. Účinnost se pohybuje okolo 60 procent, nemoc po očkování ale může mít i mírnější průběh.

Z veřejného zdravotního pojištění mají očkování hrazeno senioři nad 65 let, chroničtí pacienti s vážnějšími nemocemi srdce a cév, ledvin či plic, cukrovkou léčenou léky a lidé v domovech seniorů, léčebnách dlouhodobě nemocných a podobných zařízeních. Ostatní si musí očkování u lékaře zaplatit, část jim ale vrátí na požádání zdravotní pojišťovna.

Reklama

Související témata:

Doporučované