Hlavní obsah

Chrudim chce po mnoha letech zvýšit nájemné v městských bytech

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Chrudim chce po mnoha letech zvýšit nájemné v městských bytech. Pokud to zastupitelé schválí, mělo by letos vzrůst o 20 procent. V současnosti nájemníci platí za metr čtvereční 51,95 koruny měsíčně.

Článek

Městu chybí peníze na údržbu bytového fondu a podle místostarosty Petra Lichtenberga (Chrudimáci) byla cena nájemného naposledy zvýšena 1. lednu 2010. Po zdražení budou nájemníci platit za metr čtvereční 62,34 koruny, ve všech bytech stejně. To je stále výrazně méně, než činí tržní nájemné. „My také víme, že někdo má pronajatý byt od nás a pak ho dále podnajímá za tržní cenu,“ řekl starosta František Pilný (ANO).

Ceny nájmů se budou zvyšovat postupně. Nejdříve se zdraží od 1. července byty pronajaté na dobu určitou, od října byty se smlouvou na dobu neurčitou. Z navýšení byly zatím vyjmuty byty, na které město získalo dotace.

„Takto nízké nájemné nedokázalo vygenerovat dostatek finančních prostředků, abychom mohli byty udržovat v adekvátním stavu,“ uvedl místostarosta Aleš Nunvář (Piráti). V budoucnu by měl být bytový fond města rozdělen do několika skupin s rozdílnou výší nájemného. Zohlednila by byty pro sociálně potřebné obyvatele nebo pro profese, které jsou pro město nezbytné, například zdravotníky. V některých bytech by měl být nájem komerční.

Chrudim nyní vlastní 466 městských bytů včetně bytů v domech pro seniory nebo s pečovatelskou službou. Další zvýšení nájmů o 20 procent by mohlo přijít na řadu za tři roky.

Ke zdražení nájmů v městských bytech v posledních letech přistoupily i jiné radnice v Pardubickém kraji. V Ústí nad Orlicí do konce roku 2022 postupně vzroste nájemné až na více než dvojnásobek. Původní činilo v průměru 46 korun za metr čtvereční, po zvýšení se bude v průměru pohybovat okolo 102 korun za metr čtvereční. Česká Třebová zvýšila nájmy o 20 procent, byty má zařazené do dvou cenových kategoriích. Nájemné v bytech v základní kvalitě vzrostlo z 51,95 na 62 korun za metr čtvereční měsíčně, u bytů ve snížené kvalitě ze 45 korun za metr čtvereční na 54 korun. Ceny se neměnily od roku 2010.

Reklama

Doporučované