Hlavní obsah

Chrudim připravuje výstavbu velkého separačního dvora

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Chrudim připravuje výstavbu velkého separačního dvora v průmyslové zóně Západ, kde si město ponechalo potřebné pozemky. Radnice již vybrala firmu na zpracování projektové dokumentace. Proti projektu vystupují obyvatelé Markovic.

Článek

Radnice naplánovala na 9. září setkání s veřejností. „Protestní petici podepsalo asi 1000 lidí. Chceme záměr představit a vysvětlit veřejnosti, zatím neměla kompletní informace,“ řekl místostarosta Aleš Nunvář (Piráti). Podle něj se projekt podle připomínek veřejnosti může upravit. Záměr podstoupí také posouzení dopadů na životní prostředí (EIA).

Podle studie by v průmyslové zóně měla vzniknout překládací stanice, třídicí linka na plasty, lisovna odpadů a halová kompostárna na biologický materiál. Součástí by měl být i sběrný dvůr s Re-use centrem a provozní budova včetně zázemí společnosti Technické služby Chrudim 2000. Okolo celého areálu je navržen zelený pás stromů, které přispějí k částečnému oddělení separačního dvora od okolí, především od Markovic.

Piráti navrhují, aby z plánů byla vypuštěna kompostárna, která by mohla být kvůli zápachu hlavní příčinou protestů okolních obyvatel. „V této lokalitě je nevhodná, zhoršila by i ekonomiku celého provozu. V koalici na tom zatím není shoda,“ uvedl Nunvář. Podle něj by město zatím mohlo zelený odpad vozit do kompostárny v blízkých Dražkovicích, kterou provozují Služby města Pardubic. Později by bylo možné vybudovat vlastní kompostárnu někde mimo Pardubice, kde by nikomu nevadila.

Podle studie by separační dvůr v kompletní podobě vyšel odhadem na více než 130 milionů korun bez DPH. Město chce na financování jeho výstavby získat dotaci z programu Integrovaných územních investic (ITI) Hradecko-pardubické aglomerace v příštím programovém období.

V současnosti se obsah popelnic a kontejnerů z Chrudimi ukládá na skládku v 15 kilometrů vzdálených Nasavrkách. Její kapacita se ale za několik let naplní a vozit velká množství odpadků daleko by bylo drahé. Část odpadu by se mohla zpracovávat na takzvané alternativní palivo a uplatnit v cementárně v Prachovicích. Velká spalovna komunálního odpadu by mohla vzniknout v Opatovicích nad Labem. V každém případě bude nutné objem materiálu minimalizovat vytříděním, vysušením a slisováním.

V Chrudimi již jeden separační dvůr funguje u výjezdu z města směrem na Slatiňany. Vloni jej radnice nákladem 13 milionů korun nechala zmodernizovat a rozšířit, přesto potřebám nebude dostačovat.

Reklama

Doporučované