Hlavní obsah

Chtěla uctít oběti proslulého masakru. Zatkla ji policie

Foto: Profimedia.cz

Umělkyně v Hongkongu, která se rozhodla připomenout masakr na náměstí Nebeského klidu, i přes vládní zákaz.

Reklama

Členka skupiny, jež organizuje každoroční hongkongskou pietu za oběti krvavého potlačení prodemokratických demonstrací na pekingském náměstí Tchien-an-men čínskou armádou, byla zatčena. Informovala o tom agentura AP.

Článek

Události, od nichž dnes uplynulo 32 let, si v poslední době v Číně připomínají jen obyvatelé poloautonomních území, jako je Hongkong a Macao. I tam jsou ale letos vzpomínkové akce zakázány.

Místopředsedkyni Hongkongské aliance na podporu patriotických a demokratických hnutí Číny Chow Hang-tung podle veřejnoprávní stanice RTHK policie zatkla dnes ráno. Proč byla zatčena, podle AP nebylo okamžitě jasné. Policie věc zatím nekomentovala.

Sdružení organizuje pietu a provozuje muzeum věnované potlačení prodemokratických protestů na náměstí Tchien-an-men. Vzpomínkovou akci hongkongské úřady druhý rok v řadě zakázaly, což zdůvodnily koronavirem. Muzeum ve středu oznámilo, že bude dočasně uzavřeno kvůli problému s licencí. Policie zároveň varovala, že účast na akci může být považována za nelegální. Chow však obyvatele vyzvala, aby za oběti zapálili svíčku kdekoliv.

Za mřížemi jsou kvůli nedovolenému shromažďování v roce 2019 další dva klíčoví členové hongkongské aliance- Lee Cheuk-yan a Albert Ho.

Chow agentuře AP minulý měsíc řekla, že své zatčení očekává. „Už teď jsem pronásledována za účast a podněcování k loňské pietě při svíčkách,“ uvedla. „Pokud budu pokračovat ve svém aktivismu, v prosazování demokracie v Hongkongu a Číně, určitě po mně půjdou, takže se to tak nějak očekává,“ dodala. „Budeme zapalovat svíčky, dokud neřeknou, že to je nelegální,“ řekla agentuře Reuters.

Čínská armáda poslala v noci na 4. června 1989 tanky proti demonstrantům, kteří několik týdnů v centru Pekingu požadovali při protestních akcích demokratické reformy. Zahynuly stovky, možná tisíce studentů i dalších občanů. Úřady následně po celé zemi pozatýkaly více než 1600 lidí, které podezíraly ze zločinů spojených s demonstracemi. O demonstracích se však dosud nepíše v žádných čínských učebnicích a toto téma je v Číně nadále tabuizováno.

Reklama

Doporučované