Hlavní obsah

Čína otrávila svobodu hongkongských médií. Nemají povolena „politická témata“

Foto: Profimedia.cz

Novinářka Bao Choyová z veřejnoprávní stanice RTHK, která kvůli své investigativě čelila hongkongskému soudu.

Reklama

Hongkongští novináři se obávají o budoucnost tamních médií. Podle posledních zpráv nesmí respektovaná veřejnoprávní stanice RTHK informovat o nadcházejícím výročí masakru na náměstí Nebeského klidu.

Článek

Hongkongská média v těchto dnech obvykle připravují speciály k výročí masakru na náměstí Nebeského klidu. Občané Hongkongu si připomínají krvavé potlačení prodemokratických demonstrací každý rok i přes četné zákazy a tamní média událost většinou živě přenášejí.

Novináři respektované veřejnoprávní stanice RTHK ale říkají, že letos jim to nebude umožněno. „Byli jsme informováni o tom, že nejsou povolena žádná politická témata,“ řekla britskému deníku The Guardian zaměstnankyně rádia Emily, která s listem hovořila pod pseudonymem. Obávala se, že kdyby veřejně uvedla své pravé jméno, nemohla by hovořit svobodně. „Přijde nám to trochu vtipné, protože které téma dnes není politické,“ dodává žena.

Hongkongská vláda se po potlačení masových protestů, které město zachvátily v roce 2019, zaměřila také na svobodu tisku. Hongkong, jemuž dříve patřila 18. příčka v indexu svobody médií, se od té doby propadl až na 80. místo.

Zhoršující se poměry se projevují především u veřejnoprávní stanice a mnozí se obávají, že vláda z ní chce učinit svou hlásnou troubu. „Pokud se z RTHK stane propaganda, bude to znamenat jistou smrt i pro ostatní hongkongská média,“ varuje proto Emily.

Stanice, která byla založena už v roce 1928, má pověst oceňovaného a respektovaného hráče. V posledních měsících ale přibývá obvinění ze zaujatosti a stranění prodemokratickým protestujícím namísto dodržování zlatého pravidla „jedné země a dvou systémů“.

Čínská státní média hongkongský rozhlas otevřeně kritizují a otevřeným napadením se nevyhýbají ani čínští politici. Zaměstnanci stanice čelí za svou práci výslechům, pronásledování i vyhazovům. Po vysoce kritickém vládním přezkumu organizace, který proběhl v únoru, odešel tehdejší ředitel stanice Leung Ka-wing. Rozhlas s ním opustilo minimálně pět dalších seniorních zaměstnanců. Ka-winga nahradil Patrick Li, kariérní byrokrat bez novinářských zkušeností, který se zavázal v programech prosazovat vládní politiku a spolupráci s pevninou.

Od jeho nástupu musí být schvalována všechna navrhovaná témata i respondenti, které se chystají novináři vyzpovídat. RTHK také úplně zrušila nebo omezila nejméně 10 pořadů a vymazala je i z online archivů.

Za kritickou novinařinu už zaplatila i reportérka Bao Choyová z RTHK, kterou hongkongský soud odsoudil za „lživá tvrzení“. Novinářka se jich údajně dopustila v roce 2019, když se dostala do jinak veřejně přístupné databáze poznávacích značek aut. Jejím cílem bylo zmapovat útok maskovaných mužů na nádraží ve čtvrti Yuen Long, při němž desítky ozbrojenců napadly kolemjdoucí vracející se z protivládní demonstrace. Kovovými tyčemi zranili 45 lidí včetně těhotné ženy. Za oceňovanou investigativu musí zaplatit pokutu 6 000 hongkongských dolarů, tedy skoro 17 tisíc korun.

Předpokládá se, že další na řadě bude Apple Daily, prodemokraticky laděný bulvární plátek, vlastněný uvězněným mediálním magnátem a vládním kritikem Jimmym Laiem. „Čelíme největší krizi od dob, kdy jsem se této funkce před třemi lety ujal,“ sdělil agentuře AFP šéfredaktor deníku Ryan Law.

Reklama

Související témata:

Doporučované