Hlavní obsah

Chtěli byste se stát profesionálním „sauna mužem”? V Čeljabinsku vás naučí, jak se provozuje tradiční ruská baňa

Sauna muž.Video: RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ivan Bajarintsev se vzdal života ve městě a rozhodl se vrátit k původnímu stylu života Rusů. V Čeljabinsku provozuje tradiční saunu a dokonce učí i ostatní, jak se má správně provozovat pravá ruská baňa.

Článek

„Stát se saunovým mužem byl okamžitý nápad. Nikdy jsem si nemyslel, že bych to mohl dělat profesionálně,” říká Bajarinstev.

„Dříve jsem vedl eventovou agenturu. Byl jsem od 25 let profesionálním manažerem. Ve 45 letech jsem ale začal odmítat nabídky. A když jsem viděl svého kolegu, který dělal stejnou práci, tak jsem si uvědomil, že bych mohl dopadnout jako on. A to jsem fakt nechtěl,” vysvětluje ruský „sauna muž”.

Ruská baňa se od finské liší hlavně teplotou, která je nižší, a také stupněm vlhkosti. Jednotlivé cykly s ochlazením jsou oddělovány přestávkami na zklidnění organizmu, které je doplněné pitím bylinného čaje a jiných nápojů.

Hlavní procedurou je pak cyklické, gradující a hloubkové prohřátí organizmu, které se docílí pomocí veniků (u nás známých pod názvem metličky). Jedná se o zejména dubové a březové větvičky s listy, svázané do bohatého pugetu. Tyto větvičky se „sklízejí“ pouze jeden týden v roce, kdy je zaručena jejich pružnost a maximální obsah účinných přírodních látek.

Reklama

Související témata:

Doporučované