Hlavní obsah

Chudé Aboridžinky končí ve vězení kvůli nezaplaceným pokutám, lidé jim pomáhají sbírkou

Aboridžinské ženy mají nové zastání.Video: Zuzana Lachnitová

 

Reklama

Australská vládní analýza z roku 2016 uvádí, že aboridžinské ženy jsou nepravděpodobnějšími adepty na uvěznění.

Článek

Západoaustralská organizace Sisters Inside uspřádala crowdfundingovou sbírku, díky které z vězení propustili první zatčenou ženu. Aboridžinka byla uvězněná kvůli nezaplaceným pokutám za přestupky. Přispěvatelé během čtyř dnů dokázali vybrat několik set tisíc dolarů, aby pokuty za ženu zaplatili.

Případ uvěznění aboridžinské ženy kvůli neuhrazeným platbám, ale není ojedinělý, podle vládního průzkumu z roku 2016 jsou Aboridžinky největšími adepty na uvěznění, zejména kvůli nemožnosti splácet pokuty.

Australská vláda slibuje v novém roce přijmout zákony, které ztíží zatýkání lidí. Skupina dobrovolníků v mezičase uspořádala sbírku, ve které vybírají peníze na pokuty všech podobně uvězněných aborodžínských žen.

„Bavíme se tu o případech velmi chudých aboridžinských žen, matek, které žijí na ulici nebo v útulcích,“ řekla pro BBC Debbie Kilroyová, jedna z advokátek Sisters Inside, „žijí pod hranicí chudoby, nemohou si dovolit platit pokuty,“ uzavírá Kilroyová.

Podle Kilroyové sbírka napomohla k propuštění jedné z žen, která byla odsouzena ke 12 dnům vězení za pokuty spojené s dopravou. Žena je dostala za to, že žila ve svém autě.

Cílem kampaně je splatit dluhy nejméně stovky Aboridžinek, které už jsou ve vězení, nebo jim kvůli nezaplaceným pokutám hrozí. Díky kampani se organizaci během několika dnů podařilo zaplatit pokuty za nejméně tři ženy, kterým hrozilo vězení.

„Obnovuje to moji důvěru v lidskost, v tom, že se lidé zajímají o aboridžinské ženy, které jsou v naší zemi nejvíce přehlíženy,“ řekla Kilroyová pro BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované