Hlavní obsah

Chudí a zadlužení pašovali drogy na zakázku. Odměna 150 tisíc, riziko obrovské

Zásah policie proti dealerům drog (ilustrační snímek).

Reklama

Národní protidrogová centrála zatkla 60 lidí za pašování drog do Austrálie a popsala, jak se v Česku organizují obchody s drogami.

Článek

Národní protidrogová centrála v Česku zadržela a obvinila 60 lidí z pašování kokainu a heroinu do Austrálie, kam dopravili několik set kilogramů drog.

Organizátoři v tuzemsku na tuto činnost najímali kurýry s dluhy nebo nízkými příjmy.

Ředitel protidrogové centrály Jakub Frydrych uvedl, že obchodníci s drogami k pašování využívali vlastní cestovní kancelář, kde pro kurýry naplánovali individuální dovolené s odletem z Prahy přes USA nebo Thajsko do Austrálie.

Najatý pár kurýrů podle policie dostal na cestu čtyři kufry a telefon s předplacenou kartou. Při mezipřistání se uskutečnila výměna kufrů, v nichž nově byly drogy. Při cestě přes USA byl v kufrech ukrytý kokain, při cestě přes Thajsko zase heroin.

Mezi obviněnými je podle Frydrycha hlavní organizátor a dalších pět jeho nejbližších spolupracovníků, kteří najímali kurýry a starali se o logistiku trestné činnosti. „Dvojice kurýrů za jednu cestu přepravila 20 kilogramů drog. Za dobu dvou let tato skupina vypravila nejméně 38 cest a 780 kilogramů drog,“ uvedl Frydrych.

Zdůraznil, že odměny pro najímané kurýry byly maximálně 150 tisíc korun pro dvojici, což považuje za zanedbatelné proti riziku, které jim hrozilo. Například v Thajsku se běžně za pašování takového množství drog uděluje doživotní vězení.

Česká protidrogová centrála na případu spolupracovala s americkou DEA a australskou federální policií. Případ v Česku dozoruje Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích.

Reklama

Související témata:

Doporučované