Hlavní obsah

Chybějící advokáty suplují vězni. Za mřížemi studují práva

Afričtí trestanci se z vězení dostávají díky studiu práv.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Stovky afrických trestanců se dostaly z vězení díky studiu práv. Projekt jim umožňuje, aby si doplnili základní vzdělání a následně i expertní znalosti.

Článek

Mnoho vězňů v afrických zemích je kvůli nízké úrovni vzdělání a velmi omezeným finančním prostředkům odsouzeno bez řádného soudního přelíčení. Změnit to chce iniciativa, kterou před několika lety rozjel v Ugandě a Keni britský dobrovolník.

Mezi lednem a říjnem letošního roku se díky projektu dostalo na svobodu osm set vězňů, celkově se jich do programu zapojilo na pět tisíc. Autoři projektu by v roce 2020 chtěli ve vězení v Keni vybudovat právnickou univerzitu a do projektu zapojit až deset tisíc uvězněných lidí.

Projekt spustil v roce 2007 britský student práv Alexander McLean, který tehdy působil jako dobrovolník v Ugandě. V rámci projektu trénují vězni spolu s autory projektu průběh soudního procesu na modelových situacích, kde trestanci jednají v roli soudců.

V současné době se šedesát vězňů z třiceti keňských a ugandských věznic připravuje na studium práv na univerzitě v Londýně. Jejich studium podporuje britský fond Queens Commonwealth Trust.

Soudce vrchního soudu v Keni Luka Kimaru tvrdí, že nedostatek právníků je důvodem, proč je tolik vězňů odsouzených. Podle jeho slov projekt trestancům umožňuje lépe porozumět jejich případu a zvýšit úspěch při stání u soudu.

Reklama

Doporučované