Hlavní obsah

Chybí paralen, zní z českých lékáren. Navyšování výroby zatím nestačí

Foto: Shutterstock.com

Češi kromě potravin v těchto dnech hojně nakupují také léky. Léčiva s paracetamolem na mnoha místech chybějí.

Reklama

Sehnat v lékárně paralen nebo panadol? Stále obtížnější úkol. Poptávka mnohonásobně vzrostla.

Článek

Kvůli pandemii koronaviru Češi nakupují víc, než je běžné. Kromě některých druhů potravin hůře shánějí i některé léky, zejména ty na bázi paracetamolu. Koupit nyní v lékárnách paralen nebo panadol je tak stále obtížnější. Přední český výrobce reaguje navyšováním výroby.

S nedostatkem určitých léčiv se potýkají jak velké řetězce, tak i menší lokální prodejny. Podle mluvčího sítě lékáren Dr. Max Michala Petrova je o přípravky na bázi paracetamolu skutečná nouze. „Jestli ještě někde tyto léky máme, tak je to opravdu jen lokálně a zásoby dochází,“ uvedl.

Problémy mají jednotlivé prodejny s distributory. Většina z nich už nemá co dodávat. „Zavoláme jednomu, ten řekne, že už žádné zásoby nemá. Tak zkusíme druhého. Ten sice ještě něco má, ale dodávku nám oproti našim požadavkům výrazně zkrátí,“ popsal Petrov.

Stejné problémy řeší Fremlova Apotheca, která zůstává v izolované Litovli jednou ze tří otevřených lékáren. „Není potíž se zásobováním, i sem jednou nebo dvakrát denně dodavatelé jezdí. Jenže distributor má vyprodáno. Paralen a panadol chybí v celém Česku,“ uvedla zaměstnankyně lékárny. Po uvedených přípravcích zaznamenali v Litovli zvýšenou poptávku zejména první den karantény, pak se situace uklidnila. Kdy ale bude možné tyto léky znovu objednat, zatím zůstává nejasné.

V lékárnách Pilulka doufají, že k doplnění zboží dojde nejpozději na konci března. „V tuto chvíli máme omezenou zásobu těchto konkrétních léků, jsme ale v kontaktu s distributory a vše řešíme,“ sdělila mluvčí lékárenské sítě Kateřina Schotliová.

Přední český výrobce paralenu Zentiva tvrdí, že výrobu neustále navyšuje. „Na šíření koronaviru jsme reagovali okamžitě a už minulý týden jsme zvýšili produkci paracetamolu a ibuprofenu. Plánujeme vyrobit o milion balení více,“ uvedla mluvčí společnosti Lucie Šabíková.

Paracetamol je klíčová součást nejrůznějších léčiv po celé Evropě. V Česku je největší zájem právě o paralen nebo ibalgin. O jejich distribuci se pak stará firma Sanofi. „Léky, které nám výrobci dodají, rozvážíme k českým distributorům. Aktuálně jednáme o zvýšení objemu dodávek. Současná poptávka po paralenu mnohonásobně převyšuje běžnou spotřebu,“ vysvětlil mluvčí Sanofi Libor Kytýr.

Reklama

Související témata:

Doporučované