Hlavní obsah

Chystáte se právě teď do Chorvatska? Tyto čtyři rady musíte znát předem

Rozhovor s Kateřinou Chaloupkovou z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stovky tisíc Čechů plánují v těchto dnech odjezd do Chorvatska. „Země je velmi otevřená turistům,“ řekla v rozhovoru pro SZ Byznys Kateřina Chaloupková z Asociace českých cestovních kanceláří a přidala důležité rady na cestu.

Článek

Cestování do Chorvatska je zase o něco jednodušší. Poté, co Česko na mezinárodním cestovatelském semaforu zezelenalo, turisté při cestě tam nepotřebují negativní test ani je nečeká karanténa.

Přesto by měli lidé počítat se základními pravidly, která je při vstupu do země u Jaderského moře čekají. Například s tím, že při návratu z dosud oranžového Chorvatska je čeká testování. Přečtěte si čtyři rady, které vám cestu do země na Jadranu usnadní.

Užitečné odkazy pro cestu do Chorvatska:

Informace o turistických destinacích.

Otázky a odpovědi o koronaviru.

Informace o pandemických opatřeních zde a zde.

Stránky chorvatské vlády.

Ceny a jízdní řády trajektů.

Aktuální informace o dopravě.

1. Čekání na hranicích trvá

Ať už lidé plánují překročit chorvatské hranice ve směru z Maďarska, nebo ze Slovinska, vždy je dobré nechat si časovou rezervu. Cestu i teď může prodloužit čekání na hraničních přechodech.

„Čekání se v současnosti pohybuje okolo 30 až 60 minut,“ upřesnila Kateřina Chaloupková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

2. Vstupní příjezdové formuláře

Nejsou povinné, ale cestu výrazně urychlí. Tak by se dala zjednodušeně popsat výhoda registrace na národním portálu entercroatia.mup.hr. Stránky fungují i v češtině.

„Jeho vyplnění není povinné v tom směru, že by vás nepustili přes hranice do Chorvatska, ale přímo na hranicích je extra koridor, který se nazývá ‚Enter Croatia‘, a všichni cestující vlastním vozem, kteří disponují potvrzením, že formulář vyplnili, tak mohou jednodušeji a rychleji projíždět hranicemi,“ vysvětluje Kateřina Chaloupková.

Pro vyplnění je nutné mít certifikát o testování, očkování či prodělaném covidu-19. Formulář slouží k tomu, aby mohl být příslušný certifikát zkontrolován ještě před příjezdem na hraniční přechod.

Turisté, kteří nebudou mít vyplněný online formulář, jej pak mohou v papírové podobě vyplnit přímo na hranicích. Nadále ale platí, že pro vstup do země stačí občanský průkaz nebo pas.

3. Dražší antigenní testy

Pro dovolenkáře, kteří se vracejí zpět hromadnou dopravou, tedy vlakem, autobusem nebo letecky, platí povinnost nechat se otestovat ještě na chorvatském území v akreditované laboratoři, jež k testu vydává potřebný certifikát. Podle zkušeností cestovních kanceláří se nacházejí ve všech větších letoviscích.

Antigenní testy v Chorvatsku stojí zhruba 700 korun na osobu, což pro čtyřčlennou rodinu není ideální.
Kateřina Chaloupková, AČCKA

„Negativním prvkem v tomto směru je poměrně vysoká cena, v Chorvatsku se antigenní testy pohybují okolo 200 kun, tedy zhruba 700 korun na osobu, což pro čtyřčlennou rodinu není ideální. Nicméně ve chvíli, kdy turisté nejsou očkovaní nebo nemají certifikát o prodělání nemoci, se prostě musí testovat,“ říká Kateřina Chaloupková za AČCKA.

4. Roušky uvnitř povinné

Podobně jako v dalších evropských zemích se také v Chorvatsku nosí zakrytá ústa a nos ve všech vnitřních či společných prostorách.

„Chorvaté jsou velmi vstřícní a podle mých informací nebazírují na konkrétním typu ochrany úst, ale ve chvíli, kdy vstoupíme do obchodu, do restaurace nebo do hotelové recepce, tak bychom ochranu úst měli mít,“ vyjmenovává pro SZ Byznys Kateřina Chaloupková s tím, že není problém roušky pořídit až na místě.

Reklama

Doporučované