Hlavní obsah

Chytrá karanténa přešla pod Vojtěcha. Má připravit na druhou vlnu pandemie

Foto: Profimedia.cz

Zrychlit vyhledávání kontaktů a potenciálně nakažené co nejdříve umístit do karantény, to je úkol rozsáhlého projektu.

Reklama

Chytrá karanténa se stala jedním ze symbolů postupu proti koronaviru. Nyní se v nové podobě dostává do další fáze a pod jiného opatrovníka - řídit ji bude přímo Ministerstvo zdravotnictví.

Článek

„Chytrá karanténa je ode dneška pod Ministerstvem zdravotnictví. Vláda právě schválila její začlenění do struktury ministerstva a plán, jak ji dále rozvíjet. Systém pomáhá hygienikům v jejich práci a v řízení laboratorních kapacit. Jsme tak připraveni na možnou druhou vlnu covid i jiné epidemie,“ informoval na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Na financování projektu bylo nakonec vyčleněno 148 milionů korun. Část je určena na personální podporu ministerstva zdravotnictví a krajských hygienických stanic, dohromady půjde o 167 nových pracovníků.

Ministerstvo také pod hlavním hygienikem zřídí Pohotovostní operační centrum, které bude pracovat v režimu 24/7. Chytré karanténě se v něm podle nedělního vyjádření Vojtěcha v České televizi bude věnovat 17 lidí a celý projekt bude mít pod sebou hlavní hygienik.

Nedílnou součástí systému jsou krajské hygienické stanice, Státní zdravotní ústav, zdravotní ústavy nebo Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

„Pandemie nám všem ukázala nezastupitelnou roli hygieniků. Odvedli skvělou práci. Poslední měsíce ale také ukázaly, že krajské hygienické stanice potřebují finančně i personálně podpořit a rozvíjet, zaměříme se na to,“ vysvětlil ministr zdravotnictví.

Druhá část rozpočtu bude určena na podporu IT infrastruktury a technologických řešení, které bude pro ministerstvo zdravotnictví připravovat Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT).

„Jedním z významných nástrojů v rámci Chytré karantény, který práci hygienikům usnadní, je aplikace eRouška. Doporučuji ji všem občanům, v současné době je totiž klíčová rychlost, s jakou je nákaza v lokalitě odhalena. K tomu právě využívání moderních technologií, které jsou dnes k dispozici, výrazně pomáhá,“ dodal ministr zdravotnictví.

Hygienici mají být schopni bez problému dohledávat kontakty nakažených covid-19 a trasovat až 400 lidí za den. Kapacitu je ale podle ministra možné navýšit až na tisíc.

Podle Vojtěchova nedělního vyjádření je nutné se připravit na to, že další vlna epidemie bude horší, než byla ta dosavadní. Účast na chytré karanténě však přesto zůstane dobrovolná.

Chytrou karanténu měl doposud na starost náměstek ministra a epidemiolog Roman Prymula, ten však ze své funkce odchází do křesla vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Zatím částečně nástroj spravovala i skupina IT dobrovolníků COVID19CZ (v té se angažuje i Seznam.cz), která původně celý nápad rozvedla a zpracovala.

Premiér Andrej Babiš (ANO) však už dříve naznačoval, že by se v něm mělo Ministerstvo zdravotnictví více angažovat, projekt vnímá jako klíčový nástroj v případném boji s druhou vlnou nákazy koronaviru. „Občas mám pocit, jako kdyby se Ministerstvo zdravotnictví tvářilo, že se jich to netýká,“ uvedl premiér.

Podle mluvčí skupiny COVID19CZ Ireny Zatloukalové je převzetí celého projektu pod křídla Ministerstva zdravotnictví dobrou zprávou, protože projektu chyběl provozovatel, který by o chytré karanténě mohl rozhodovat a měl by k tomu silný mandát. „Konečně se jmenuje zodpovědná osoba, která se bude o chytrou karanténu starat,“ uvedla Irena Zatloukalová.

Reklama

Související témata:

Doporučované