Hlavní obsah
Online

Poslanci dnes o „Pětadvacítce“ nerozhodli, pokračovat budou ve středu

Brífinky poslaneckých klubů před jednáním Sněmovny.Video: PSP ČR

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Počet potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru v Česku překročil 9000, ministerstvo zdravotnictví jich od začátku března eviduje 9034.

- V úterý odpoledne bylo aktuálně nakažených 2454 lidí. Zemřelých s nemocí covid-19 zůstává 317, 6263 lidí se už vyléčilo.

- Kontroly na hranicích s Rakouskem a Německem budou od úterý pouze namátkové a otevřou se všechny silniční a železniční přechody mezi Českou republikou a těmito zeměmi.

Dění kolem koronaviru jsme sledovali také v pondělí:

  • Poslanci dnes nerozhodli, pokračovat budou zítra

    Poslanecká sněmovna dnes nedokončila plán jednání včetně návrhu ministryně financí na vyplácení kompenzačního bonusu Pětadvacítka v jí navrhované verzi. Poslanci budou pokračovat zítra od 9:00.

  • Poslanci vyzvali vládu, aby přišla s kompenzacemi pro obce

    Poslanecká sněmovna přijala výzvu, která vládě ukládá vypracovat řešení, jež má obcím nahradit výpadky těchto příjmů, a to až do celkové výše 15 miliard korun. Poslanci naopak nepřijali další návrhy, které vládě dávaly jasnější termíny na tento úkol a například i konkrétnější částky náhrad pro obce a kraje. Například návrh poslance Martina Kupky z ODS, který byl nejblíže přijetí, počítal s jednorázovou náhradou 1000 korun obcím za každého obyvatele, vláda navíc měla přijít s řešením do 3. června.

  • Testy ukázaly v Moravskoslezském kraji covid-19 u dalších 41 lidí

    Testy prokázaly v Moravskoslezském kraji během 24 hodin nemoc covid-19 u dalších 41 lidí. Z toho 36 případů přibylo na Karvinsku a souvisejí s ohniskem nákazy koronaviru v uhelném Dolu Darkov. Od počátku pandemie se v kraji nakazilo 1468 lidí. Dalších deset lidí se z nemoci vyléčilo, uzdravených v kraji tak je 889. Nezemřel žádný další pacient s covid-19, od počátku pandemie evidují hygienici v kraji 45 úmrtí. Vyplývá to z informací, které k dnešním 19:00 zveřejnila na svých internetových stránkách Krajská hygienická stanice v Ostravě.

  • Počet nakažených v Praze překročil podle hygieniků 2000

    Počet potvrzených případů koronaviru v Praze podle hygieniků převýšil 2000. Za posledních 24 hodin přibylo pět nakažených, celkem jich je 2001. Z nemoci se v hlavním městě vyléčilo 1226 lidí, zemřelých je 80. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice k dnešním 18:00.

    Nárůst počtu nově zaznamenaných případů nákazy i vyléčených za 24 hodin v Praze zpomalil v předchozích dnech na deset a méně. Počet úmrtí s covid-19 v hlavním městě zůstává na 80 už od 11. května.

  • Intervaly spojů v pražském metru se od 1. června zkrátí

    V pražském metru se od 1. června zkrátí intervaly spojů na všech linkách v ranní i odpolední špičce. Praha provoz metra posiluje v návaznosti na uvolňování mimořádných opatření, která zavedla vláda v boji proti covid-19, a na postupný nárůst poptávky po přepravě v MHD.

  • Dušek: Odhaduji, že 60 procent primárně nezemřelo na covid-19

    Podle odhadů ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška nezemřelo 60 procent lidí, jejichž úmrtí jsou v koronavirových statistikách v ČR, primárně na nemoc covid-19. Většinou měli jiné chronické nemoci, často i více než jednu. Nejčastěji šlo o nemoci srdce, dýchací soustavy nebo cukrovku. Řekl to na dnešní odborné konferenci Co víme a nevíme o covid-19 pořádané Univerzitou Karlovou. Zda by lidé zemřeli, kdyby neměli covid-19, neuvedl.

  • Vlak s respirátory a rouškami z Číny vyrazí na cestu 29. května

    Vlak, který má do Česka přivést poslední zaplacenou dodávku ochranných prostředků proti šíření koronaviru nového typu, vyrazí z Číny zřejmě za tři dny. Za zhruba týdenním zpožděním stojí složitější celní řízení ze strany čínských úřadů. Náklad skončí v policejních skladech v Opočínku na Pardubicku a bude sloužit jako zásoba pro potřeby Ministerstva vnitra.

  • Zrušení nákupní doby pro seniory podle obchodů nezpůsobilo potíže

    Zrušení nákupní doby pro seniory podle tuzemských potravinářských řetězců dnes nezpůsobilo potíže. Do obchodů se v době mezi 08:00 a 10:00, která byla dosud vyhrazena lidem nad 65 let, vrátily mladší ročníky. Prodejci očekávají nárůst jejich počtu v dalších dnech, až si lidé na změnu zcela zvyknou. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodníky.

  • Na jihu Moravy vyjede víc vlaků

    Jihomoravský kraj od pondělí 1. června připravuje obnovení dalších spojů, které kvůli pandemii koronaviru nejezdily. Zesílí zejména provoz na tratích z Brna do Blanska, Tišnova, Břeclavi a Křenovic.

  • Speciální školy obdrží doporučení proti koronaviru asi ve středu

    Doporučení k ochraně proti koronaviru pro speciální školy, druhý stupeň základních škol či střední školy dostanou ředitelé od Ministerstva školství zřejmě ve středu. Zároveň s tím obdrží také aktualizované návody s hygienickými doporučeními pro již otevřený první stupeň nebo poslední ročníky škol. Ministerstvo je upraví podle vládou schválených změn pro nošení roušek nebo i dalších opatření proti koronaviru.

  • Užívání EET bude přerušeno jen do konce letošního roku

    Elektronická evidence tržeb (EET) bude přerušena jen do konce letošního roku. Sněmovna dnes odmítla snahu Senátu o odklad EET pro další odvětví vyjma ubytovacích a stravovacích služeb a obchodu až do konce června 2023. Návrh na kratší odklad, který vláda zdůvodnila snahou nezatěžovat podnikatele po dobu epidemie koronaviru, nyní dostane k podpisu prezident.

  • Sněmovna projedná výzvu vládě dát peníze krajům a obcím

    Sněmovna bude dnes na návrh vládních sociálních demokratů jednat o výzvě vládě, aby vynahradila krajům a obcím ztráty způsobené výplatou takzvaného kompenzačního bonusu. Bonus je jednorázový příspěvek 500 korun denně osobám samostatně výdělečně činným, které ekonomicky poškodila epidemie koronaviru. Stát ho vyplácí z peněz z daní příjmů zaměstnanců, o které se ale dělí s obcemi a kraji. Na ně pak zbývá méně peněz. Kritizuje to hlavně opozice.

  • Česká filharmonie začne v červnu opět koncertovat v Rudolfinu

    Česká filharmonie obnovuje od 1. června svou koncertní činnost pro veřejnost ve Dvořákově síni Rudolfina. Na následující tři měsíce připravila řadu Letní koncerty, která zahrnuje 25 programů od sólových recitálů po vystoupení Komorního orchestru České filharmonie.

  • Záruční banka má smlouvy ke COVID III podepsat s bankami v pátek

    Do výzvy Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) k záručnímu programu COVID III se přihlásilo 20 komerčních bank nebo spořitelních družstev. Nyní se uskuteční konzultace s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Českou národní bankou. Smlouvy o spolupráci by se měly podepisovat v pátek. Na webináři pořádaném Hospodářskou komorou to dnes řekl ředitel komunikace ČMZRB Michal Pluta. Komerční banky se mohly do výzvy hlásit od 19. května do pondělní půlnoci.

  • Holt budete jezdit přes díry. Obce řeší, co padne kvůli penězům pro OSVČ

    Města a obce upozorňují, že pokud mají nést část nákladů za výplatu státních kompenzací pro živnostníky, nezbudou jim peníze na konkrétní investice. Doplatí na to běžné opravy i plánované projekty.

  • Sněmovna potvrdila trvání stavu legislativní nouze

    Sněmovna dnes potvrdila trvání stavu legislativní nouze, v němž může zrychleně schvalovat návrhy zákonů. Dnes by měli poslanci projednat vládní předlohu, díky které budou moci poskytovatelé zdravotní péče získat náhrady za koronavirový výpadek 30,5 miliardy korun. Někteří členové dolní komory už ve sněmovních budovách odložili roušky. Vedení Sněmovny se podle informací ČTK dohodlo na tom, že jejich nošení bude dobrovolné.

  • Fakultní nemocnice Brno povolí návštěvy ve středu a v neděli

    Fakultní nemocnice Brno povolí od středy návštěvy v areálu v Bohunicích a také v porodnici na Obilním trhu. Návštěvní dny budou ve středu a v neděli v čase od 15:00 do 17:00. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára. Návštěvy budou mít několik podmínek jako například přítomnost pouze jednoho člověka na dobu maximálně 15 minut, teplotu pod 37 stupňů a roušku. Fakultní nemocnice u svaté Anny bude návštěvy teprve řešit.

  • Šéf středočeské ČSSD se distancoval od oznámení kvůli rouškám

    Předseda středočeské ČSSD Robin Povšík se distancoval od trestního oznámení, které Středočeský kraj podal kvůli zprávám o nedostatku ochranných pomůcek u záchranářů. Na špatnou situaci si počátkem pandemie stěžovala záchranářka ze Zdib Veronika Brožová, podle kraje neměla pravdu. Zda oznámení míří na ni, hejtmanství neupřesnilo.

  • Když nebude po mém, Pětadvacítka skončí, pohrozila znovu Schillerová

    Ministryně práce Alena Schillerová apeluje na to, aby poslanci schválili návrh na vyplácení kompenzačního bonusu Pětadvacítka v jí navrhované verzi. Ta počítá s tím, že zhruba třetinu nákladů zaplatí obce a kraje. Senát naopak chce, aby celý příspěvek hradil stát. „Pokud by prošla senátní verze, nezbylo by mi nic jiného než výplatu kompenzačního bonusu zastavit,“ uvedla Schillerová.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy