Hlavní obsah

Čína chce mít v roce 2022 vlastní vesmírnou stanici, může být jediná v kosmu

Pokud Mezinárodní vesmírná stanice přestane v roce 2024 fungovat, Čína se stane jedinou zemí, která bude disponovat stanicí v kosmu.

 

Reklama

Vesmírné centrum má mít tři moduly a Čína s ním plánuje konkurovat současné Mezinárodní vesmírné stanici.

Článek

Číňané věří, že se jim kolem roku 2022 podaří zprovoznit vlastní vesmírnou stanici. Krátce na to by se totiž mohli stát jediným národem, který by disponoval stanicí na oběžné dráze. Provoz Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) měl původně skončit v roce 2016. Vláda Spojených států ale zajistila finanční krytí až do roku 2024. O dalším osudu ISS v tuto chvíli není jasno. Ambice Číňanů jsou o to větší.

„Aby bylo zajištěno normální fungování vesmírné stanice, musíme mít alespoň čtyři druhy kosmických lodí pro koordinaci příslušných prací,” řekl Wang Xiang z Čínské společnosti pro vesmírnou vědu a technologii. Jak bude stanice vypadat, se dozvíte ve videu nad článkem.

Video: Z Mezinárodní vesmírné stanice se v dubnu vrátila trojice astronautů. Přistáli v kazašské stepi.

Trojice astronautů přistála v návratové kabině lodi Sojuz v kazašské stepi.

Stanice bude obydlená a podle Xianga půjde o místo, kde bude možné nejen komfortně žít, ale i pracovat. Nejdéle zatím žili ve vesmíru tři čínští astronauti, kteří strávili v roce 2013 na palubě kosmické laboratoře dva týdny.

Čína se stala třetí zemí, jež dokázala vynést člověka do vesmíru vlastními silami. Pokud se jí podaří zprovoznit v roce 2022 stanici, stane se tak světovou vesmírnou velmocí. To znepokojuje americké ministerstvo obrany. Podle názorů odborníků však kosmický program Číny stále pokulhává.

Reklama

Související témata:

Doporučované