Hlavní obsah

Čína chce po Le Monde omluvu za slova o „neexistující“ novinářce

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

„Nezávislá novinářka“ Laurène Beaumondová, jež píše pro čínská média o Sin-ťiangu a kterou francouzský list Le Monde po investigaci označil za vymyšlenou, prý existuje. Čínský vědec tvrdí, že ji zná jeho kamarádka.

Článek

„Jsem Francouzka a v Číně jsem žila téměř sedm let,“ stojí v článku psaném ve francouzštině a publikovaném v názorové rubrice pekingského státního média China Global Television Network (CGTN) 28. března. „A co víc, mám štěstí, že moje rodina žije v Urumči, hlavním městě Sin-ťiangu. V letech 2014 až 2019 jsem měla možnost tento region mnohokrát navštívit. Teď však už Sin-ťiang nepoznávám,“ píše formou osobního svědectví kdosi pod jménem Laurène Beaumondová.

„Nezávislá novinářka působící ve Francii“ v textech vzniklých na základě vlastních zkušeností kritizovala „západní fake news“ a obvinění z genocidy a pronásledování muslimské menšiny Ujgurů v autonomní oblasti Sin-ťiang. Ke snaze o vymýcení kultury Ujgurů podle autorky textu nedochází, což dokládá například tím, že „všechny značky a nápisy na obchodech v oblasti jsou v mandarínštině i turkickém jazyce, kterým mluví Ujgurové“.

Práce Laurène Beaumondové však upoutala i francouzský list Le Monde.

V novinářské bublině neznámé jméno donutilo redakci k investigaci a pátrání po existenci této „nezávislé novinářky“. „Problém je v tom, že Laurène Beaumondová neexistuje,“ došlo 31. března Le Monde k závěru.

Novináři po ženě pátrali v oficiálních záznamech o profesionálních novinářích i v dalších databázích na základě dostupných informací. Podle CGTN měla tato novinářka před životem v Pekingu „vystudovat dějiny umění a archeologie na pařížské univerzitě Sorbonna“ a být „držitelkou magisterského titulu žurnalistiky a zaměstnankyní několika pařížských redakcí“. „Není překvapením, že úhel pohledu, jakým se text zveřejněný na webu čínské televize na Ujgury dívá, přebírá řadu prvků úředního jazyka pekingského režimu,“ píše web Le Monde.

Laurène známe

O dva týdny později na článek ve francouzském tisku zareagovala i média čínská. Pro státní médium Global Times přinesl jistý odborník důkazy, že Laurène je skutečná.

„Měli by se omluvit!“ cituje Global Times čínského odborníka na francouzská studia Čenga Žuo-lina. „Le Monde obviňuje Čínu z vymyšlení novinářky jen proto, že vyprávěla příběh o Číně, který je v rozporu s protičínským veřejným míněním ve Francii.“

Text Le Monde dle experta jasně ukazuje, že francouzské zpravodajství „zkresluje vše, co souvisí s Čínou“. Odborník citovaný Global Times je přesvědčen, že Laurène Beaumondová existuje. „Mám kamarádku, která ji dobře zná. V roce 2014 se provdala za rodáka z Urumči a tento region velmi dobře zná. Je velmi odvážná, že vysílá své příběhy do čínských státních médií a je zodpovědná za veškerý zveřejněný obsah,“ řekl.

Fakt, že o Beaumondové ve Francii neexistují zmínky, vysvětluje využíváním novinářského pseudonymu. Žena prý byla „pod velkým tlakem kvůli ztrátě potenciálních pracovních příležitostí“. Francie prý tyto „upřímné lidi, kteří mluví ve prospěch Číny, buď napadá, nebo kritizuje, proto tyto hlasy postupně mizí“.

Čína kritizuje i fakt, že článek Le Monde na svém Twitteru sdíleli v zemi nepopulární západní vědci. „Není překvapením, že způsob vyvracení západních mainstreamových příběhů o Sin-ťiangu napadl i pohádkář Adrian Zenz a protičínský vědec Antoine Bondaz, který konfrontoval čínské velvyslanectví ve Francii.“ „Pokud se mnou chce tato falešná novinářka Laurène Beaumondová udělat rozhovor, je vítána,“ napsal na sociálních sítích Bondaz. Podle čínské strany však oba jmenovaní vědci a francouzský list „dluží CGTN upřímnou omluvu“.

Reklama

Doporučované