Hlavní obsah

Čína hlásí nejvíce nakažených koronavirem za poslední dva měsíce

Foto: Profimedia.cz

Pekingská policie uzavřela kvůli šířícímu se koronaviru 11 rezidenčních čtvrtí města.

Reklama

Pevninská Čína zaznamenala v sobotu 57 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od 13. dubna. Šestatřicet nových případů eviduje Peking, což je největší denní nárůst v hlavním městě od začátku zveřejňování dat.

Článek

Peking zvýší rozsah shromažďování vzorků i počet prováděných testů na koronavirus, řekl v reakci na poslední negativní vývoj epidemie mluvčí tamní metropolitní správy. Peking podle něj vstoupil do „mimořádného období“.

Ve 38 případech šlo podle úřadů o lokální přenos infekce. Devatenáct nově nakažených onemocnělo v cizině, z toho 17 infikovaných cestovatelů hlásí provincie Kuang-tung. Všichni přiletěli do hlavního města této provincie Kantonu 11. června linkou z bangladéšské metropole Dháky.

Letecká společnost China Southern Airlines v této souvislosti oznámila, že od 22. června na čtyři týdny v rámci „pojistky“ přeruší lety z Dháky do Kantonu.

Peking zaznamenal velký nárůst poté, co zahájil hromadné testování na tržišti Sin-fa-ti v jihozápadní oblasti Feng-tchai. Nyní hlavní město eviduje 36 nových případů covidu-19, zatímco o den dříve hlásilo šest nově nemocných.

Radnice města chce otestovat 46.000 lidí a zřídila za tímto účelem 24 testovacích stanic. K testu se mají přihlásit všichni, kdo pracovali nebo nedávno byli na rozlehlém tržišti Sin-fa-ti, kde se prodává maso, ryby a zelenina. Zatím se k testu dostavilo 10.881 lidí.

„Byla jsem nedávno na tom tržišti, takže se chci ujistit, jestli nemám covid-19. Když bude test pozitivní, musí se do nemocnice, a i když bude negativní, stejně je třeba jít do 14denní domácí karantény,“ sdělila dvaatřicetiletá žena jménem Kuo, která stála frontu před atletickým stadionem, kde se testy provádějí zdarma. Agentura AFP popsala profesionální personál v ochranném oděvu, který přijímal většinou usměvavé a klidné občany čínské metropole, kteří se řadili do front podle čtvrtí svého bydliště.

Tržiště Sin-fa-ti se rozkládá na několika hektarech. Část, kde se prodávalo maso a ryby, je ode dneška uzavřená a hlídá ji několik tisíc policistů a strážců. Provoz zůstal zachován v části, kde se prodává zelenina. „Jestli se znepokojuji? Nijak zvlášť. Nemohou si vybírat, patřím k těm nejchudším, takže musím pokračovat v práci, abych si vydělal na živobytí,“ sdělil muž jménem Čang, který pracuje jako řidič-zásobovač a na tržiště přijel pro bedny s houbami pro pekingské restaurace a obchody.

Kvůli případům souvisejícím s tržištěm sice bylo uzavřeno 11 rezidenčních čtvrtí, ale jak uvádí AFP, jde pouze o zlomek území čínské metropole. V Pekingu panoval v neděli klid a mezi lidmi nebyly patrné žádné známky paniky.

Ve Feng-tchai kvůli nárůstu případů v sobotu zakázali turistické aktivity a sportovní akce, což vyvolalo obavy z druhé vlny covidu-19.

Také Japonsko dnes potvrdilo 47 nových případů nákazy koronavirem. Podle zprávy televize Asahi je to největší přírůstek od konce května, kdy vláda v Tokiu zrušila celostátní nouzový stav. Mezi nově nakaženými je skupina 18 osob, které pracovaly v klubu poskytujícím ženám mužské společníky, upřesnila agentura Džidži.

V Číně se koronavirem dosud nakazilo 83 132 lidí, počet mrtvých s covidem-19 se nezměnil, zůstává na 4634.

Reklama

Související témata:

Doporučované