Hlavní obsah

Čína nechce schůzku tchajwanské prezidentky s Trumpem, spor se přiostřuje

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Tchajwanská prezidentka by se s Trumpem mohla sejít v lednu během návštěvy středoamerických zemí.

Článek

Diplomatický spor, který začal telefonátem zvoleného amerického prezidenta s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, pokračuje.

Tchajwanská prezidentka, která tvrdí, že v telefonátu pouze blahopřála Donaldu Trumpovi k vítězství, má v lednu letět do třech zemí Střední Ameriky. A podle některých spekulací se v rámci cesty sejde v New Yorku i s Trumpem - ještě před jeho inaugurací, která se koná 20. ledna. Ačkoli Trumpovi poradci tyto spekulace vyvrátili, Peking se možného setkání obává a apeluje na Washington, aby v zájmu americko-čínských vztahů úplně zakázal tchajwanské prezidentce vstup na americké území.

Čínské ministerstvo zahraničí k tomu v úterním prohlášení uvedlo: „Doufáme, že Spojené státy nedovolí Cchaj Jing-wen tranzit v New Yorku a nepošlou tak žádné špatné signály Tchajwancům, kteří usilují o nezávislost.” Podle něj je evidentní, proč se chce Cchaj, která je členkou Demokratické pokrokové strany prosazující nezávislost Tchaj-wanu, setkat s Trumpem.

Mluvčí americké diplomacie v reakci řekl, že povolování cesty přes USA tchajwanským vůdcům je „dlouhodobou americkou praxí, která je v souladu s neoficiálními vztahy USA s Tchaj-wanem".

Přesto znamenal telefonát Trumpa s Cchaj Jing-wen první přímý kontakt amerického úřadujícího či zvoleného prezidenta s vůdcem Tchaj-wanu od roku 1979, kdy USA přerušily s ostrovem oficiální diplomatické vztahy.

Čína neuznává autonomii Tchaj-wanu, který má od roku 1949 svou vlastní demokratickou vládu. Přesto ho Peking stále považuje za své teritorium a to samé očekává i od ostatních zemí. Čína od ostatních zemí požaduje, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Reklama

Doporučované