Hlavní obsah

Čína potají instaluje turistům do telefonu sledovací aplikaci. Ta se dostane ke kontaktům, zprávám i poloze

Ilustrační foto. (Zdroj: Wikipedia.org / Igor Zarembo)

Reklama

Čínská pohraniční stráž při kontrole na hranicích s Kyrgyzstánem instaluje aplikaci, která v telefonu hledá podezřelý materiál.

Článek

Při hraniční kontrole v Číně je jeden z kroků odevzdání mobilního telefonu a nahrávacích zařízení ke kontrole. Telefony od firmy Apple jsou vloženy do čtečky, která je prohledá. Zařízení s operačním systémem Android „dostane“ aplikaci, která udělá totéž.

Podle zjištění novinářů serverů The Guardian, Süddeutsche Zeitung a The New York Times však úředníci často tento software neodinstalují. Turisté tak mají v telefonu štěnici, která kontroluje všechna data zařízení včetně kontaktů a zpráv. Za pomoci této aplikace mohou navíc úřady sledovat pohyb cestovatele.

Software je primárně zaměřený proti terorismu, hledá manuály týkající se zbraní, hesla související s extremistickou tematikou, jako je například Inspire, anglicky psaný časopis vydávaný Al-Káidou. Další z cílů jsou však i témata týkající se půstu v průběhu ramadánu, textů Dalajlámy nebo skladeb japonské rockové kapely Unholy Grave, která nazpívala protchajwanský song.

Podle Edina Omanoviće z Privacy International je taková aplikace „velmi alarmující v zemi, kde vás může poslat do internačního tábora jen to, že si stáhnete špatnou aplikaci nebo přečtete nevhodný článek“. O přítomnosti softwaru turisty nikdo neinformuje.

Novinářům se zatím povedlo potvrdit tyto praktiky jen na hraničním přechodu Irkeštam na severozápadě země. Z něj se příchozí dostávají do oblasti Sin-ťiang známé zejména díky přítomnosti převýchovných táborů pro muslimské Ujgury a další nepohodlné obyvatele.

Ekonomicky i strategicky velmi důležitá oblast si letos připomene 10 let od demonstrace právě Ujgurů, která si vyžádala téměř 200 mrtvých a přes 1600 zraněných. Zejména po této události je etnikum komunistickým režimem tvrdě perzekuováno, Čína se však tyto aktivity snaží skrývat.

Pravděpodobně proto tak právě v této oblasti detailněji sleduje nejen své obyvatele, ale také cizince, kteří ze západu přijdou a mohli by její počínání ohrozit.

Reklama

Doporučované