Hlavní obsah

Čína testuje Trumpa. Buduje raketová sila v Jihočínském moři

Čína staví na umělých ostrovech raketová sila.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Raketová sila neznamenají pro USA v regionu významnou hrozbu, jde o politický krok Číny a test Trumpovy administrativy.

Článek

Čína na sporném území umělých ostrovů v Jihočínském moři téměř dokončila dvě desítky pravděpodobně vojenských objektů. Prezident USA Donald Trump už dříve označil výstavbu na těchto ostrovech za nelegální, a Peking tak podle agentury Reuters zkouší, jak teď bude Washington reagovat.

Vojenské objekty mají sloužit k umístění raket země-vzduch dlouhého doletu, uvedla agentura Reuters s odkazem na nejmenované americké zdroje.

Podle čínských představitelů tak chce asijská velmoc pouze rozšířit protiraketový deštník nad umělými ostrovy.

„Čína provádí standardní stavební činnost na svém území, včetně rozmístění nezbytných a odpovídajících obranných zařízení. Na to máme jako suverénní stát právo podle mezinárodní legislativy,” řekl mluvčí čínského ministra zahraničí Keng Šuang.

Důležitá bude reakce administrativy nového amerického prezidenta, připomíná Reuters. K Trumpovým výhradám se už před měsícem připojil i jeho ministr zahraničí Rex Tillerson. Podle něj by USA měly dokonce zamezit Číně vstup na vybudované ostrovy. Oba ale později svá slova mírnili.

Podle amerických zpravodajců nepředstavují raketová sila v regionu pro Spojené státy významnou vojenskou hrozbu. I vzhledem k jejich viditelnosti a zranitelnosti.

Peking si nárokuje téměř celé sporné území Jihočínského moře, kde buduje umělé ostrovy s vojenskou infrastrukturou. S tím nesouhlasí další asijské země, jako jsou Vietnam, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan nebo Brunej.

Reklama

Doporučované