Hlavní obsah

Čína trápí Škodu. Prodej aut klesá, daří se modelům Kodiaq a Karoq

Čína trápí Škodu. Prodej aut klesá, daří se modelům Kodiaq a Karoq.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší tuzemská automobilka Škoda dodala v květnu zákazníkům meziročně o 6,6 procentního bodu méně aut.

Článek

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dodala v květnu zákazníkům 104 900 vozů, meziročně o 6,6 procenta méně. Důvodem je především pokles prodejů na největším trhu značky v Číně, kde klesly dodávky o 31,5 procenta na 21 100 vozů, což podle firmy odráží situaci na tamním trhu s osobními vozy. Škoda Auto to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Nejprodávanějším modelem byla v květnu tradičně Octavia, meziročně ale hlásí pokles dodávek o 9,1 procenta na 31 800 vozů. Dařilo se naopak vozům SUV, dodávky modelu Kodiaq vzrostly o 3,6 procenta na 14 000 aut, model Karoq posílil dokonce o 17,8 procenta na 12 300 dodaných vozů. Největší propad dodávek uvádí firma u modelu Rapid, meziročně o 33 procent. Rapid ale již nelze jako nový objednat, doprodávají se tak jen skladové vozy.

„Pokračujeme v naší rozsáhlé produktové ofenzivě. V uplynulém měsíci jsme společně s prvním vozem s plug-in hybridním pohonem, modelem Superb iV a modelem Citigo-e iV s čistě bateriovým pohonem vstoupili do éry elektromobility. Jedná se o významný milník v naší 124leté historii. Jsme přesvědčeni, že naše atraktivní modely iV získají pro značku Škoda nové skupiny zákazníků,“ řekl člen představenstva firmy Alain Favey.

V západní Evropě dodala Škoda v květnu zákazníkům 45 300 vozů a v porovnání se stejným měsícem minulého roku si polepšila o 2,5 procenta. Na největším evropském trhu značky v Německu firma posílila meziročně o 8,4 procenta na 16 300 dodaných aut.

Anketa

Uvažujete o tom, že vaše příští auto bude jezdit na něco jiného než benzin nebo naftu?
Ano, uvažuji o elektrickém autě
16,1 %
Ano, ale nechci elektrické auto
6,9 %
Ne, zůstanu u klasiky
77 %
Celkem hlasovalo 46070 čtenářů.

Ve střední Evropě bylo zákazníkům dodáno 20 000 vozů, tedy o 3,4 procenta více než ve stejném období minulého roku. Na domácí trh dodala automobilka zákazníkům 9 000 vozů, a v porovnání s předchozím rokem tak zaznamenala mírný nárůst o 3,7 procenta.

Ve východní Evropě bez Ruska dodala Škoda zákazníkům 4 900 vozů, což představuje nárůst o 10,8 procenta. V samotném Rusku vzrostly dodávky o 16,9 procenta na 7 000 vozů.

O 19,6 procenta klesly naopak dodávky v Indii, firma si tady pohoršila o 200 aut na 1 200 vozidel.

Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,25 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích.

Reklama

Související témata:

Doporučované