Hlavní obsah

Čína: V Hongkongu můžeme nasadit armádu, aby „udržela pořádek“

Dění v Hongkongu okomentoval sinolog Filip Jirouš.Video: AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

V případě potřeby zachování veřejného pořádku nebo boje s přírodními katastrofami může Hongkong požádat o zásah Číny a její armády.

Článek

V Hongkongu může zasáhnout čínská armáda, aby ve společnosti udržela pořádek. Podle webu South China Morning Post to uvedl Peking.

Podle čínského ministerstva obrany demonstranti v Hongkongu ohrožují autoritu vlády pevninské Číny a princip jedné země a dvou systémů. Nedělní dění u styčného úřadu Číny není podle mluvčího možné tolerovat. Demonstranti tam házeli vejce, sprejem poničili bezpečnostní kamery a čínský státní znak pocákali černým inkoustem.

„Bedlivě sledujeme dění v Hongkongu, zejména násilné útoky radikálů proti styčnému úřadu Číny,“ řekl mluvčí čínského ministerstva obrany Wu Quian.

Podle zákona může Hongkong požádat čínskou vládu a Lidovou osvobozeneckou armádu o pomoc se zachováním veřejného pořádku nebo v případě přírodních katastrof. Čínská armáda by se však neměla vměšovat do vnitřních záležitostí Hongkongu.

„Byl by to pro Čínu i Hongkong zásadní mezinárodní politický problém,“ míní sinolog z organizace Sinopsis Filip Jirouš s tím, že hongkongská a pekingská vláda vyvíjejí na demonstranty stále větší nátlak a zavádějí tvrdší přístup. Vyjádření mluvčího ministerstva obrany mohlo být podle Jirouše záměrným krokem, jak vybudit další eskalaci.

Jak uvádí ČTK, účastníci masových demonstrací již několik týdnů v Hongkongu požadují úplné stažení kontroverzního návrhu zákona, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestného činu do pevninské Číny. Kritici extradičního zákona se obávají, že by norma narušila právní nezávislost poloautonomního Hongkongu a že podezřelí vydaní do Číny by tam mohli čelit nespravedlivým, politicky motivovaným procesům.

Čína se podle svých slov „nevzdá použití síly“ ani v případě snahy spojit Tchaj-wan s pevninou. Podniknout má veškerá vojenská opatření, aby porazila „separatisty“. Píše se to v Bílé knize o národní obraně, která byla zveřejněna v Pekingu. Dokument kritizuje posilování armád USA, Japonska a Austrálie v regionu, které podle Číny oblast destabilizuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované