Hlavní obsah

Policie zatýká hongkongské výtržníky. Poničili parlament

Hongkongská policie zatkla nejméně 20 demonstrantů.Video: Tereza Brhelová, AP

 

Reklama

Policisté začali zatýkat demonstranty v Hongkongu. Nejméně 20 lidí zadrželi v souvislosti s poničením parlamentu, ke kterému došlo v noci na úterý.

Článek

Podle serveru The Guardian je kvůli pondělním výtržnostem ve vazbě zatím minimálně dvacet lidí. Policie je vyslýchá kvůli pokusu o narušení ceremoniálu při oslavách dvaadvacátého výročí předání Hongkongu pod čínskou správu. Skupina výtržníků se oddělila od pokojného protestu, kterého se podle organizátorů účastnilo více než půl milionu lidí, a vnikla do budovy parlamentu. Tam rozbíjeli okna a sprejovali po zdech. Obsadili také hlavní zasedací sál, kde byla následně rozvinuta vlajka z dob koloniální nadvlády se symbolem Spojeného království.

„Se vším násilím, které jsme viděli, je správné tyto činy odsoudit. Doufáme, že se společnost vrátí co nejdříve do normálu,“ vyjádřila se na adresu demonstrantů v úterý guvernérka Hongkongu Carrie Lamová.

Foto: Facebook Hongkongské policie

Důkazy proti demonstrantům. (Zdroj: Facebook hongkongské policie)

Policisté už ve středu shromáždili trosky z budovy parlamentu jako důkaz. Na svojí stránce na Facebooku zveřejnili fotky cihel, kovových tyčí a štítů naskládaných vně parlamentu.

Vyšetřovatelé výtržníky obvinili z držení útočných zbraní, nezákonného shromažďování, napadení a znemožnění policejních důstojníků, přestupku proti rozkazu letecké navigace a nedodržení povinnosti mít u sebe průkaz totožnosti. Zadrženým je od čtrnácti do jednatřiceti let.

„Policejní jednotka zadrží všechny pachatele veškerého protiprávního jednání, které se událo,“ zveřejnili v oficiální zprávě.

Vyšetřovatelé už zadrželi a vyslýchali několik lidí během června. Na konci června zadrželi 5 mužů a jednu ženu za držení zbraní a na začátku července se do vazby dostal jednatřicetiletý muž za napadení policistů a protiprávní jednání na veřejném místě. Dalších osm lidí pak policie zadržela ve středu. Dali na web telefonní čísla a adresy policistů. Ti pak dostávali výhrůžné zprávy.

Ve čtvrtek čínská státní média obvinila Západ z nepokojů v Hongkongu. Podle Číny se západní vlády do událostí příliš vměšují.

„Ideologové Západu se bez ustání pokoušejí vyvolat nepokoje proti vládám, které nechovají v oblibě. Jejich činy už způsobily bídu a chaos v mnoha zemích Latinské Ameriky, Afriky, Blízkého východu i Asie,“ napsal dnes list China Daily, který čínská vláda často využívá ke sdělování svých postojů. „Nyní se o stejnou fintu pokoušejí i v Číně,“ uvedl anglicky psaný deník. Západní síly se tak podle něj snaží dostat pod tlak ústřední vládu v Pekingu. Obvinění ještě víc ochladilo vztahy mezi Čínou a Velkou Británií.

Vlna manifestací v Hongkongu trvá už několik týdnů. Lidé protestují proti politickým poměrům a proti návrhu zákona umožňujícího vydávání osob k trestnímu stíhání do pevninské Číny. Jednoho z červnových protestů se podle organizátorů zúčastnily dva miliony lidí.

Reklama

Doporučované