Hlavní obsah

Čína versus BBC. Zrušte zákaz vysílání, vyzvala zemi EU

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Evropská unie vyzvala Čínu, aby zrušila zákaz vysílání britské televizní stanice BBC World News na svém území. Kromě EU už vyjádřily pohoršení i Spojené státy.

Článek

Zákaz byl zavedený zřejmě v odvetě za to, že Británie odebrala licenci čínské státní televizi CGTN, uvedla v sobotu agentura AP. Peking k zákazu přistoupil od pátku a Hongkong oznámil, že přestane přenášet signál rozhlasové stanice BBC World Service.

Čína dál omezila svobodu projevu a přístup k informacím uvnitř svých hranic a porušila jak čínskou ústavu, tak i Všeobecnou deklaraci lidských práv, uvedla EU v prohlášení, z něhož cituje AP.

V textu rovněž stojí, že oznámení Hongkongu přispělo k „pokračující erozi práv a svobod“ na tomto poloautonomním čínském území.

Británie sice už není v Evropské unii, je ale stále členem Rady Evropy, která dohlíží na dohodu z roku 1989 o propojení vysílacích licencí. Pohoršení nad zákazem BBC vyjádřila i Británie, Spojené státy a zahraniční korespondenti působící v Číně.

Rozhodnutí Pekingu je podle AP do značné míry symbolické. Anglickojazyčná stanice totiž není v Číně ve většině balíčků televizních programů zahrnuta. Dostupná je tak pouze v některých hotelech a rezidencích.

Čína zákaz zdůvodnila tím, že informování stanice BBC o Číně závažně porušovalo směrnice, a to včetně pravidla, že zprávy mají být pravdivé a spravedlivé. Poškozovalo také čínské národní zájmy a podrývalo národní jednotu.

O týden dříve odebral britský telekomunikační regulátor Ofcom vysílací licenci čínské státní televizi CGTN. Regulátor došel k závěru, že televizi neprovozuje vydavatelská společnost, ale politické uskupení – v tomto případě čínská komunistická strana. To je podle regulátora nepřípustné, zakazuje to podle něj britský zákon o rozhlasovém a televizním vysílání.

Reklama

Doporučované