Hlavní obsah

Čína vrací úder. Uvalí sankce na Lockheed Martin

Foto: U.S. Army

Nový spor se rozhořel kvůli dodávkám dílů pro raketový systém Patriot na Tchaj-wan.

Reklama

Čína uvalí sankce na amerického výrobce zbraní Lockheed Martin. Jedná se o odvetu za rozhodnutí americké vlády o dodání dílů pro modernizaci raketového systému Patriot na Tchaj-wanu. Podrobnosti o podobě sankcí zatím nejsou známé.

Článek

Čínské ministerstvo zahraničí oznámilo, že zavede sankce na amerického výrobce zbraní Lockheed Martin jako odplatu za rozhodnutí Trumpovy vlády o prodeji raketových dílů na Tchaj-wan.

Prodej za 620 milionů dolarů schválila americká vláda minulý týden, ale prozatím není ještě dokončen. Nové díly mají modernizovat rakety Patriot, které slouží jako obranné zařízení proti útokům ze vzduchu. „Čína je rozhodně proti prodeji amerických zbraní na Tchaj-wan,“ řekl Čao Li-ťien, mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Spojené státy jsou hlavním tchajwanským dovozcem zbraní, a přestože již v roce 1979 zrušily obrannou smlouvu s Tchaj-pejí, jsou stále neoficiálním garantem tchajwanské bezpečnosti. Washington je ze zákona povinen poskytnout ostrovu prostředky na jeho obranu.

Tchaj-wan se bude bránit

Tento týden také probíhá 36. ročník každoročního vojenského cvičení Chan Kchuang, kde tchajwanská armáda (vyzbrojená americkými zbraněmi) nacvičuje obranu před potenciálním útokem čínské lidové armády. Ministr obrany Tchaj-wanu Yen Teh-fa zde vyzýval vojáky, aby se postavili proti jakýmkoliv čínským výhrůžkám i provokacím. „Máme odvahu i schopnosti bránit naše lidi i naši zem,“ řekl svým vojákům.

„Spojené státy by měly zastavit prodej zbraní na Tchaj-wan a přerušit s ním své vojenské vazby, aby se dále nepoškozovaly bilaterální vztahy mezi Čínou a Spojenými státy,“ uvedl na tiskové konferenci Čao Li-ťien.

„Prodávání zbraní na Tchaj-wan ukazuje, jak Spojené státy pokračují se svým plánem zadržení Číny bez ohledu na to, jaké mají doma problémy s koronavirem. Povede to jen k většímu chaosu a růstu komplikací v celém regionu místo k míru a stabilitě,“ napsaly noviny Global Times, které jsou vlastněné čínským státem.

„Obchod je symbolický a dává Tchaj-wanu pouze falešnou odvahu, spíše než že by doopravdy posílil jeho vojenské schopnosti,“ řekl Global Times čínský expert na raketovou techniku Jang Čcheng-ťün.

Špička ledovce

Minulý rok Trumpova administrativa oznámila rekordní vojenské prodeje na Tchaj-wan za téměř 11 miliard dolarů, a to včetně stíhaček F-16 nebo tanků Abrams. Schválený obchod v minulém týdnu je přitom relativně rutinní záležitostí modernizace raket Patriot, které ale Tchaj-wan využívá již dlouhou dobu.

„Pes, který štěká, nekouše,“ okomentoval čínské prohlášení pro Financial Times Rupert Hammond-Chambers, prezident obchodní rady USA a Tchaj-wanu. „Americké obranné společnosti, vůči nimž Peking vyhlásil sankce, neztratily v Číně žádné obchody,“ odkázal na dřívější výhrůžky.

Sankce za sankci

Nejnovější oznámení o sankcích ale přichází v nepříjemné době. Dvě největší ekonomiky světa mají mezi sebou nejhorší vztahy od konce studené války, ne-li ještě déle. Washington i Peking v současnosti volí způsob „zub za zub“ v sankční politice.

Například v pondělí Čína oznámila uvedení sankcí na americké zákonodárce včetně neúspěšných prezidentských kandidátů Marca Rubia a Teda Cruze. Jednalo se o odplatu za americké sankce vůči vysokým čínským představitelům kvůli porušování lidských práv v Sin-ťiangu a hongkongskému bezpečnostnímu zákonu. Hongkong kvůli tomuto zákonu přišel o svůj speciální status, díky němuž mohla autonomní oblast prosperovat.

Není jisté, jak budou sankce uvalené na Lockheed Martin vypadat, ale CNN spekuluje, že by mělo jít o podobnou formu, jakou použil i Washington proti čínské firmě Huawei. Mohlo by se tedy jednat o zákaz pro čínské společnosti zásobovat Lockheed svými výrobky a technologiemi.

Reklama

Doporučované