Hlavní obsah

Číňané směřují k povolení. Na jižní Moravě postaví obří lázně

Videovizualizace ukazuje, jak mají lázně v Pasohlávkách vypadat.Video: Thermal Pasohlávky

 

Reklama

Projekt čínské developerské firmy RiseSun na vybudování lázeňského komplexu nedaleko Pasohlávek na Břeclavsku směřuje k získání územního rozhodnutí.

Článek

Uvedl to generální ředitel firmy Sü Ťie po jednání se zástupci Jihomoravského kraje. Komplex by měl být hotov do roku 2026.

„Z potřebných dokumentů máme posouzení vlivů na životní prostředí EIA a momentálně shromažďujeme všechny dokumenty a povolení, které jsou potřeba k vydání územního rozhodnutí,“ uvedl Sü Ťie.

Hotová je už architektonická studie. Kromě hlavní lázeňské budovy s hotelovou částí se počítá se zástavbou nižších budov s hotelovým bydlením a v poslední etapě výstavby i s rezidenční částí pro trvalé bydlení. Podle vizualizací, které zástupce developera představil, se předpokládá, že většina budov bude mít zelené střechy. „Přejeme si vytvořit co nejlepší prostředí pro odpočinek. Lázně by měly sloužit především lokálně lidem z jižní Moravy a Česka, pravděpodobně i hostům z Rakouska nebo Slovenska,“ uvedl Sü Ťie.

Postup projektu podle něj ovlivnily i komplikace spojené s pandemií koronaviru. Sü Ťie a jeho kolegové kvůli ní nemohli cestovat do Číny za svými rodinami. „I když je nám z toho velmi smutno, měli jsme prostor na projektu pracovat intenzivněji. Žádná zdržení v souvislosti s pandemií neočekáváme, chceme, aby většina našich dodavatelů byla odtud z kraje,“ uvedl Sü Ťie. Výstavba první etapy by podle něj měla začít na konci příštího roku. V této první etapě firma vybuduje ubytování pro 180 lidí, ve druhé přibližně pro 200 lidí.

Foto: Thermal Pasohlávky

Lázně by měly sloužit především lokálně lidem z jižní Moravy a Česka, pravděpodobně i hostům z Rakouska nebo Slovenska.

Současně s přípravou čínského projektu pokračuje i příprava výstavby rehabilitačního ústavu, který chce nedaleko komplexu vybudovat kraj. „Zpracováváme projektovou dokumentaci, abychom mohli požádat o stavební povolení. Jsme nastaveni jinak než plánované lázně, lázeňský ústav by měl být navázaný na fakultní nemocnice a sloužit k rehabilitacím pacientů po operacích. Počítáme s tím, že projekt připravíme pro nové vedení kraje, které po podzimních volbách rozhodne, jak s ním dál naloží,“ uvedl jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Foto: Thermal Pasohlávky

Kromě hlavní lázeňské budovy s hotelovou částí se počítá se zástavbou nižších budov s hotelovým bydlením a v poslední etapě výstavby i s rezidenční částí pro trvalé bydlení. Projekt předpokládá, že většina budov bude mít zelené střechy.

Čínská firma RiseSun koupila pozemky potřebné k vybudování lázeňského komplexu za 380 milionů korun bez DPH. Zároveň se zavázala, že komplex postaví ve stanovené lhůtě, v opačném případě by musela zaplatit pokutu 100 milionů korun. Podle hejtmana Šimka příprava pokračuje podle harmonogramu, práce jsou dokonce v mírném předstihu. Podle smlouvy musí firma dodržet územní plán i studii, mít územní rozhodnutí do tří let od podpisu smlouvy, do pěti stavební povolení a do sedmi kolaudační rozhodnutí.

Jednání s Číňany ohledně lázní začala už v minulém volebním období za vedení ČSSD a KDU-ČSL. Nové vedení kraje v čele s hnutím ANO pak zvažovalo dvě varianty, a to vznik společného podniku a pak následná stavba, nebo prodej pozemků investorovi. Nakonec dostala přednost druhá možnost.

Reklama

Doporučované